Úzvölgyi katonatemető: három perből kettőben kedvező döntés született

Óvatos optimizmusra ad okot, hogy az úzvölgyi katonatemető ügyében a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat által kezdeményezett három perből kettőben kedvező ítélet született, számolt be Benkő Erika a jogvédelmi szolgálat vezetője.

Mint ismert, a Bákó Megyei Törvényszék a napokban hozta meg alapfokú ítéletét, amellyel hatályon kívül helyezte a Bákó megyei Dărmăneşti (Dormánfalva) önkormányzatának határozatát, amellyel közvagyonába helyezte az úzvölgyi katonatemetőt, idézte fel Kis Júlia a Hargita megyei Csíkszentmárton községet képviselő ügyvéd a jogvédelmi szolgálat megbízásából.

A kolozsvári ügyvéd felidézte, hogy a Dormánfalvi önkormányzat 2019-ben több jogszabályt is megsértve hozott határozatot az úzvölgyi katonatemető saját közvagyonába helyezéséről, ami alapján telekkönyvezte is a temetőt, amely így két telekkönyvben is szerepel, az eredeti tulajdonos, Csíkszentmárton községében és a dormánfalviban is. Kis Júlia elmondta: felhívták a törvényszék figyelmét, hogy a dormánfalvi önkormányzat nem tartotta tiszteletben a hierarchia elvét, miszerint helyi határozattal nem lehet felülírni az országos törvényeket vagy kormányhatározatokat.

Benkő Erika és Kis Júlia közösen számolt be az elért eredményekről | A szerző felvétele

Márpedig a 2010/299-es kormányhatározat szerint az úzvölgyi temető Csíkszentmárton tulajdonát képezi. Az ügyvéd hozzátette: ez az állapot már azelőtt is fennállt, az említett kormányhatározat mindössze megerősítette a Hargita megyei község tulajdonjogát. Kis Júlia szerint a másik kifogás az volt, hogy a dormánfalvi tanácshatározat nem tartja tiszteletben a 1998/213-as törvényt, amely szabályozza, hogyan lehet egy ingatlant más település közvagyonába helyezni.

A Bákó Megyei Törvényszék múlt héten alapfokon Csíkszentmárton község javára döntött. Még nem kapták meg az ítélet indoklását. A hivatalos közlés után a feleknek 15 napjuk lesz fellebbezni ellene, mondta Kis Júlia, aki arra számít, hogy a dormánfalvi önkormányzat él a fellebbezés lehetőségével. Ha így történik, akkor az ügyben a bákói ítélőtábla hoz végleges döntést, magyarázta a kolozsvári ügyvéd, aki bízik abban, hogy nem változtatják meg az alapfokú döntést.

Benkő Erika arról számolt be, hogy folyamatban van a Dormánfalva által a katonatemetőben létesített román parcella építési engedélyének megsemmisítésére és a katonatemető eredeti állapotának visszaállítása érdekében indított per is. Ennek tárgyalását felfüggesztették, amíg a közvagyon ügye végérvényesen el nem dől.

Ugyancsak a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat tett feljelentést temetőrongálás miatt, ezt megnyerte, és ennek értelmében az ügyészségnek folytatnia kell a nyomozást rongálás, gyűlöletre és diszkriminációra való felbujtás és csendháborítás gyanúja miatt.

(Címlapkép: MTI)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?