FRISSÍTVE – Úzvölgye: az éj leple alatt lebontották a törvénytelenül felállított betonkereszteket

A Maszol információi és a birtokunkba került fényképek alapján úgy tűnik, elbontották az illegálisan felállított betonkereszteket az úzvölgyi katonatemetőben. Mint köztudott, Dormánfalva 2019 áprilisában román parcellát alakított ki a Hargita és Bákó megye határán fekvő falu katonatemetőjében. A bíróság azonban jogerős ítéletben kimondta, hogy a terület Csíkszentmártonhoz tartozik és a betonkereszteket illegálisan emeltette Dománfalva önkormányzata, amelyet ugyanakkor arra köteleztek, hogy állítsa vissza a katonatemetőt eredeti formájába. Bár korábban Dormánfalva és a Bákó Megyei Prefektúra is hangosan tiltakozott az ítélet végrehajtása ellen, most úgy tűnik, csendben mégis teljesítették kötelezettségüket. A Calea Neamului nevű nacionalista-soviniszta román szervezet vezetője idő közben bejelentette, hogy útban van Úzvölgyébe, és hogy „a valódi harc csak most kezdődik",

A Bákó megyei Dománfalva (Dormănești) önkormányzata által engedély nélkül elhelyezett, az állítólagosan ott eltemetett román katonák emlékére emelt kereszteket a Csíkszentmárton javára szóló jogerős bírósági ítélet után csütörtökön felszedték és egy Bákó megyei teherautóra pakolták, majd evlitték a helyszínről.

Fotók: Hargita Megye Tanácsa

Kerestük Dománfalva polgármesterét, Toma Constantint, aki titkárnője szerint nem tartózkodott a hivatalban. Ezen egyébként nem lepődtünk meg, mert amikor Úzvölgye ügyében korábban is kerestük, sosem volt elérhető. Minden esetre a hivatali vezetékes telefonszámon azt ígérték, hogy amint tud, a polgármester visszahív (máskor is ezt mondták, de erre sosem került sor).

Megnyugvást jelent(hetne) az ítélet végrehajtása

Birtalan Sándor, Csíkszentmárton polgármestere járt a helyszínen, és a Maszol kérdésére megerősítette, „valakik” valóban felszedték az összes betonkeresztet, de amikor ő a helyszínre érkezett, már senkit nem talált ott, így nem volt kitől megkérdeznie, hogy ki küldte oda a munkásokat. Dormánfalva nem értesítette Csíkszentmárton községet a beavatkozásról, a polgármester így csak reméli, hogy ők hajtották végre a bírósági ítéletet. Birtalan Sándor kiemelte, megnyugvást jelent számukra az, hogy a temetőt visszarendezték eredeti állapotába. 

Közben Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Facebook-bejegyzésben jelentette be: „Ebben a pillanatban szállítják el a törvénytelenül felállított betonépítményeket az úzvölgyi haditemetőből." Hozzátette: az erőfeszítéseik nem voltak hiábavalók, és Dormánfalva felismerte, hogy kötelezettségüket teljesíteniük kell.

‼Jó hír! Ebben a pillanatban szállítják el a törvénytelenül felállított betonépítményeket az Úz-völgyi haditemetőből. ????Az örömöm látható, hiszen az erőfeszítéseink nem voltak hiábavalók, és Dormánfalva felismerte, hogy kötelezettségüket teljesíteniük kell, és végrehajtották a jogerős ítéletet. ☝Nagyon sok fenyegetést kaptam az elmúlt hónapokban, de nem ültünk erre fel, folytattuk a munkát a kollégáimmal együtt. Hittünk és hiszünk az igazságban, tettük a dolgunk. ????Folytatjuk a munkát! #Úzvölgye #haditemető #betonépítmények

Közzétette: Borboly Csaba – 2023. június 29., csütörtök

Borboly Csaba megemlítette az is, hogy „nagyon sok fenyegetést" kapott az elmúlt hónapokban, de nem foglalkoztak ezekkel, a kollégáival folytatták a munkát. „Hittünk és hiszünk az igazságban, tettük a dolgunk" - írta a tanácselnök.

Bontás az éj leple alatt

Constantin Toma, a Bákó megyei Dormánfalva (Dărmănești) polgármestere küldött egy csapatot az úzvölgyi katonatemetőbe csütörtökre virradó éjszaka, hogy lebontsa a 2019-ben illegálisan felállított betonkereszteket – számolt be a Ziaruldebacau.ro.

A portál szerint az úzvölgyi sírkertben csak az Európai Unió és Románia zászlaja marad meg az új parcellán. Az emlékművet ugyanakkor Dormánfalvára helyezik át, a kereszteket pedig a bákói hősök temetőjében állítják fel újra.

A Calea Neamului úton van Úzvölgyébe

Mihai Tîrnoveanu, a Calea Neamului (Nemzet Útja) nevű szélsőségesen nacionalista-soviniszta szervezet vezetője a Facebook-oldalán jelentette be híveinek, hogy „a román hősök emlékműveit” az éj leple alatt „eltüntették”.

Az Úzvölgyében már nem ismeretlen román hangadó azt írta: „A valódi harc csak most kezdődik, a mi hőseink nem maradhatnak a keresztek nélkül. Úton vagyunk az Úzvölgyébe!”

A vitatott magyar katonai temetőben egyébként nincsenek román katonák eltemetve, mert azok, akikre ők hivatkoznak, illetve akiknek a névsorát rendszeresen felolvassák, máshol alusszák örök álmuket, ezt a román hatóságok is megerősítették korábban.

Benkő Erika: egy nagyon ronda ügyet sikerült lezárni

Benkő Erika, az úzvölgyi perbe Csíkszentmárton mellett beszálló Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője a Maszol cikkét megosztva úgy kommentálta az eseményeket, hogy „egy nagyon ronda ügyet sikerült lezárni”.

Benkő Erika ugyanakkor kifejtette: „Örülök annak, hogy Dormánfalva eleget tett a jogerős bírósági ítéletnek és elbontották a hősi halottak emlékét beszennyező illegális kereszteket. Ennek az ügynek a tanulsága az erdélyi magyarság számára, hogy a jogainkért mindig, minden körülmények között fel kell lépni. Ez az erdélyi magyarság közösségi sikere.”

Az ítéletet hajtották végre

Mint ismert, a Bákó Megyei Törvényszék február 14-ei ítélete jóváhagyta a Moinești-i Bíróság tavaly márciusban hozott határozatát, amely kimondta, hogy a dormánfalvi önkormányzat törvénytelenül jegyeztette be sajátjaként a ma már elnéptelenedett Úzvölgye falu katonatemetőjét – amit a Hargita megyei Csíkszentmárton gondozott, és amit a közemlékezet első világháborús magyar és német hősök végső nyughelyeként tartott számon (a temetőben 1994-ben második világháborús emlékművet is állítottak) –, ezért a telekkönyvből törölni kell a moldvai város tulajdonjogát.

Mint köztudott, Dormánfalva 2019 áprilisában román parcellát alakított ki a Hargita és Bákó megye határán fekvő falu katonatemetőjében, s egy román emlékművet és több mint 50 betonkeresztet állított fel az állítólagosan ott nyugvó román katonák emlékére (később a román hősi halottakat számon tartó országos bizottság is elismerte, hogy az elesett román katonákat másutt hantolták el). Az építkezési felügyelőség és a művelődési minisztérium is megállapította, hogy Dormánfalva törvénytelenül hozta létre a román katonasírok parcelláját a magyar katonai temetőben.

2019. június 6-án több ezer román megemlékező erőszakkal nyomult be a temetőbe, hogy részt vegyen a román parcella és emlékmű ortodox szertartású felszentelésén, miután székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni ezt.

Azóta a román nacionalista szervezetek több megemlékezést is tartottak a katonatemetőben, és bár a bíróság kimondta – a múlt héten jogerősen is –, hogy a román parcellát önkényesen alakították ki, és le kell bontani a kereszteket, a Calea Neamului szélsőséges szervezet és a magyarellenességéről hírhedt, futballhuligánból lett parlamenti képviselő, George Simion is kijelentette, hogy „minden áron megvédik a temetőt”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?