A magyar külügy a román nagykövettel egyeztetett az úzvölgyi katonatemetőről – fellépés következhet a kegyeletsértés ellen

Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának parlamenti államtitkára egyezetetett az úzvölgyi katonatemető ügyében a budapesti román nagykövettel, aki fellépést ígért a kegyeletsértő eseményekkel szemben.

Magyar Levente szerdán a közmédiának nyilatkozva felidézte, múlt hétvégén újra „gyalázatos" események zajlottak az úzvölgyi katonatemetőben, ahol korábban román szélsőségesek beleástak a hősi halottak sírjaiba, valamint piknikeket rendeztek.

Fotók: Borsi Balázs

A román szélsőségesek magatartása és tettei a civilizációs normákkal összeegyeztethetetlenek, Magyarország számára pedig elfogadhatatlan, hogy a román hatóságok csak passzív szemlélői ezeknek a kegyeletsértő eseményeknek annak ellenére, hogy nyáron született egy jogerős bírósági ítélet, amely alapján el kellett távolítani az illegálisan elhelyezett betonkereszteket - fogalmazott az államtitkár.

Ezért, mint arról beszámolt, kedden egyeztetett a budapesti román nagykövettel, miként tudná a két ország megnyugtatóan és hosszú távon kezelni ezt a kérdést, és arra jutottak, hogy az illetékes hatóságoknak meg kell állapodniuk egy hosszú távú rendezési stratégiában.

Ez egy nyílt seb a kétoldalú kapcsolatokban, pedig Magyarország román barátaival inkább arra szeretne koncentrálni, hogyan tudná a két országot még jobban összekapcsolni utakkal, vasútvonalakkal, és hogyan tudná Románia schengeni csatlakozását elősegíteni - mondta az államtitkár.

Hozzátette, ugyanakkor nem csak a kétoldalú kapcsolatok szempontjából sérelmes ez az ügy, hanem az alapvető emberi értékeket is lábbal tiporja.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?