banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Magyar támogatás a román schengeni csatlakozásnak - Budapesten tárgyalt Iohannis

Budapesten tárgyalt Klaus Iohannis. Az elnök - közel kilencéves elnöksége alatt - most először látogatott Magyarországra. Román államfő legutóbb 14 éve tett hivatalos látogatást Budapesten, akkor Traian Băsescu tárgyalt a napokban elhunyt Sólyom Lászlóval.  

A tárgyalások utáni közös sajtótájékoztatón Novák Katalin ismertette azokat a témákat, amelyekről hangsúlyosan tárgyaltak: az ukrajnai és az izraeli háborús helyzet, az Ukrajnában élő kisebbségek ügye, a romániai magyarok helyzete, Schengen, a jövő évi magyar uniós elnökség, energiabiztonsági és infrastrukturális kérdések. A magyar államfő leszögezte: Magyarország az első pillanattól kezdve elítélte az orosz agressziót Ukrajnában, s támogatja Ukrajnát. Kiemelte: az ukrajnai, kárpátaljai magyarok kisebbségi jogainak kérdését, s a kisebbségek jogfosztásának felszámolásában  együttműködésre számít Romániával. Közölte: szóba került a magyar kisebbség romániai helyzete is. Szerinte a magyar közösség támogatása, megerősítése építi Romániát, a létező feszültségeket pedig csökkenteni kell. Novák Katalin leszögezte: Románia teljesítette a schengeni tagság feltételeit, ezért Magyarország támogatja a román tagságot. A jövő év második felében Magyarország tölti be az európai uniós elnökséget, így - ha addig nem valósul meg a schengeni bővítés - akkor a magyar elnökség napirendre tűzi ezt a kérdést. 

Klaus Iohannis a Három Tenger Kezdeményezés kereteiben zajló együttműködést emelte ki. Mint mondta, fontosnak tartja a stratégiai partnerség megerősítését. A kisebbségek kapcsán kiemelte azok hídszerepét a két ország között. Elmondta, hogy Bukarest kész lépéseket tenni a párbeszéd és kétoldalú együttműködés elmélyítéséért és a két ország közötti stratégiai partnerség tartalommal való feltöltéséért. „Románia célja, hogy a párbeszéd dinamikája pozitív legyen, a fejlődés és elmélyülés irányába hasson valamennyi polgárunk érdekében, etnikai származásra való tekintet nélkül. Románia a kölcsönös bizalmon alapuló nyílt, átlátható és pragmatikus megközelítést támogatja. Szilárdan hiszem, hogy feltétlenül el kell kerülni az egyoldalú vagy megosztó gesztusokat" - idézte az Agerpres Iohannist. Mint elmondta: a román fél álláspontja szerint a gazdasági együttműködésnek „a közös érdekeltségű, etnikai diszkriminációtól mentes, nem csak Románia bizonyos részeire korlátozódó projektekre" kell épülnie, amelyek finanszírozása összhangban van a román és az európai jogszabályokkal. „Nyitottak vagyunk a magyar beruházások támogatására országunk egész területén, és arra fogjuk ösztönözni a román vállalatokat, hogy továbbra is fektessenek be Magyarországon" - fogalmazott. Schengen kapcsán elmondta: számít Magyarország további támogatására, s megköszönte ezt a támogató álláspontot. Mint mondta, reméli, hogy a kétoldalú kapcsolatok lényegi javulásához vezet majd a látogatása.Ünnepélyes fogadtatás a budai várban Fotó: Novák Katalin Facebook oldala

Újságírói kérdésre válaszolva mindkét államfő határozottan elítélte az Izrael elleni terrortámadást, s szolidaritásukat fejezték ki Izraellel. Egy, a schengeni csatlakozásra vonatkozó kérdésre Novák Katalin azt mondta: nincsenek érvek a román csatlakozás ellen. A migrációt említik akadályként, ami valóban fontos kérdés, de nem lehet akadálya Románia csatlakozásának, hiszen Bukarest elkötelezett a határok védelme mellett. Mint mondta, Magyarország jövő év második felében minden tőle telhetőt meg fog tenni a román csatlakozásért. Iohannis megemlítette Ausztriát, s mint mondta, Magyarországnak sikerülhet meggyőznie nyugati szomszédját álláspontjának megváltoztatásáról. Szerinte az övezet nyerne Románia tagságával. Az arra vonatkozó kérdésre, hogy Románia hogyan támogatja katonailag Ukrajnát, a román elnök csak annyit válaszolt: erőteljesen. Hozzátette: csak a háború után fogják elárulni a részleteket.   A két elnök négyszemközti tárgyalással kezdett Fotó: Novák Katalin Facebook oldala

A román államfőt a déli órákban katonai tiszteletadással fogadták a budai várban, a Szent György téren. Ezt követőn zajlottak a kétoldalú tárgyalások a két elnök között. Az egyeztetések a delegációk tagjaival kiegészített plenáris megbeszéléseken folytatódtak. Több román médium is kiemelten számolt be arról, hogy Klaus Iohannis budapesti látogatásán nem találkozott Orbán Viktorral. A magyar miniszterelnök szerdán Grúziában tárgyalt. 

Román államfő legutóbb 14 éve tett hivatalos látogatást Budapesten. A román elnöki hivatal keddi közleményében emlékeztetett arra, hogy Novák Katalin köztársasági elnök 2022 szeptemberében hivatalos látogatáson járt Bukarestben, majd 2023 szeptemberében részt vett a Három Tenger Kezdeményezés 8. csúcstalálkozóján, amelynek a román államfő volt a házigazdája. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?