banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Romániába látogat szerdán Klaus Iohannis meghívására Novák Katalin magyar köztársasági elnök

Fotó: presidency.ro/archívKlaus Iohannis államfő meghívására Romániába látogat szerdán Novák Katalin magyar köztársasági elnök.

Az Államelnöki Hivatal közleménye szerint a román államfő a Cotroceni-palotában fogadja szerdán magyar hivatali kollégáját.

A látogatás alkalmat ad arra, hogy a két államfő a június 10-én, Bukarestben lezajlott B9 csúcstalálkozó alkalmával elkezdett párbeszédet elmélyítse. A hivatal szerint ugyanakkor Novák Katalin látogatására a Románia kormánya és a Magyar Köztársaság kormánya közötti, a 21. század Európájáról szóló stratégiai partnerségi nyilatkozat elfogadásának 20. évfordulója alkalmából kerül sor (Budapest, 2002. november 29.).

Klaus Iohannis hangsúlyozni fogja a román fél nyitottságát a párbeszéd és a kétoldalú együttműködés megerősítésére Magyarországgal, amely „különösen fontos szomszéd” Románia számára. Mindezeket közös érdekű projektek előmozdítása érdekében, és a két ország és polgáraik javára kell megvalósítani, mutat rá a közlemény.

Az államfő arról is biztosítani fogja a magyar köztársasági elnököt, hogy Románia pragmatikus és eredményorientált együttműködést szeretne, amely a kétoldalú együttműködés alapdokumentumaiban foglalt elvek és értékek alapján épül fel.

A két elnök az Oroszország Ukrajna elleni katonai agresszióját követő jelenlegi regionális, európai és globális helyzettel is foglalkozni fog, és megvitatja a biztonsági, humanitárius, gazdasági, élelmiszerválsággal kapcsolatos és egyéb kérdéseket. Megvitatásra kerül ugyanakkor az Európai Unió bővítésének és a jelenlegi energiaválságra adott összehangolt uniós intézkedéseknek a témája is.

A román és a magyar államelnök négyszemközti és hivatalos megbeszéléseket fog folytatni, melyek után közös sajtóértekezletet tartanak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?