Román politikusok emlékeznek meg Mihail Gorbacsovról

Ion Iliescu egykori román államfő és Klaus Iohannis elnök is megemlékezett a kedden reggel elhunyt Mihail Gorbacsovról, a Szovjetunió Kommunista Pártjának utolsó főtitkáráról.

Klaus Iohannis szerint Oroszország Ukrajna elleni háborúja „szöges ellentétben áll” a Szovjetunió utolsó vezetőjének, Mihail Gorbacsovnak az örökségével és a békés világról szóló „bátor” víziójával.

„Mihail Gorbacsov olyan vezető volt, aki bölcsen megértette, hogy a hidegháború befejezése a helyes út. Oroszország jelenlegi brutális, provokálatlan és indokolatlan háborúja Ukrajna ellen szöges ellentétben áll az ő örökségével és a békés világról szóló bátor víziójával” – írta szerdán az államfő a Twitter-oldalán.

Fotó: Wikipedia
Ion Iliescu volt román államfő szerint Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó vezetője politikai gondolkodását tekintve szociáldemokrata volt, és nem vádolható azzal, hogy nem volt „bátorsága a változáshoz”. A politikus szerdán a blogján kifejtette: Gorbacsovnak a Szovjetunió elnökeként hozott döntései „jó és rossz irányban is” megváltoztatták a nemzetközi kapcsolatok dinamikáját.

„Kelet-Európának sürgős változásokra volt szüksége. A szocialista rendszer alapvető reformokra szorult. Ez volt Gorbacsov üzenete, és ezt mind a szovjetek, mind nyugati partnereik jól fogadták. A volt szocialista tömb, a Szovjetunió, és most a fejlett Nyugat tragédiája az, hogy végül a reformok a köztulajdon magántulajdonba kerülésében merültek ki” – írta Iliescu.

A volt államfő szerint az „elkerülhetetlenül ellentmondásos személyiségű” Gorbacsov a párbeszéd híve volt. „Úgy vélte, hogy a Szovjetunió véget vethet a hidegháborúnak. Sajnos a hidegháború túlélte őt. És most a legdurvább és legveszélyesebb részét éljük át ennek a háborúnak. Gorbacsov azonban a párbeszéd embere volt. Ez sok problémától óvott meg bennünket Európa és a világ változásának legveszélyesebb szakaszában” – állapította meg Iliescu.

Szovjetunió utolsó vezetője, Mihail Gorbacsov kedden hunyt el 91 éves korában. A politikus 1990 és 1991 között volt a Szovjetunió elnöke; 1991. december 25-én lemondásra kényszerült, és ezzel a Szovjetunió megszűnt. Az 1990-ben Nobel-békedíjban részesülő Gorbacsov fegyverzetcsökkentési megállapodásokat kötött az Egyesült Államokkal és partnerséget a nyugati államokkal, hogy megszüntesse az Európát a második világháború után kettéválasztó vasfüggönyt, ami Németország újraegyesítéséhez vezetett.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?