banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Iohannis: A totalitárius ideológia elképzelhetetlen szenvedést és mérhetetlen károkat okozott

Klaus Iohannis államfő üzenetben osztotta meg gondolatait a fasizmus és a kommunizmus áldozatainak emléknapján.

A fasizmus és a kommunizmus áldozatainak emléknapja, augusztus 23-a a legmegfelelőbb alkalom arra, hogy kegyelettel adózzunk mindazok emléke előtt, akik megtapasztalták a totalitárius rendszerek borzalmait, és hogy megerősítsük a szélsőségesség, az intolerancia és a gyűlölet minden megnyilvánulási formájának elutasítása iránti „szilárd” elkötelezettségünket – olvasható Klaus Iohannis keddi üzenetében.

Az államelnök szerint „1939. augusztus 23-a volt az a nap, amikor nemcsak a közép- és kelet-európai emberek milliói, hanem az egész emberiség kegyetlen jövőre ítéltetett”, és „a Ribbentrop–Molotov-paktum olyan bűnös összeesküvés volt, amelynek nyomán generációk sora tapasztalta meg a totalitárius ideológiák mérgező és barbár hatásait, súlyos, hosszú távra kiható következményekkel”.

Fotó: Presidency.ro

„A 20. század totalitárius ideológiái elképzelhetetlen szenvedést és mérhetetlen károkat okoztak az európai kontinensnek és népeinek. A háborúk, deportálások, éhínség, diszkrimináció, rasszizmus, visszaélések, intolerancia és gyűlölet mély sebeket hagytak. Ma emlékezünk ugyanakkor I. Mihály király 1944. augusztus 23-i gesztusára is, amely jelentős hatással volt a második világháborúban az Európában zajló harcok időtartamának lerövidítésére. Az Antonescu-diktatúra alóli felszabadulás és Románia csatlakozása az ENSZ-hez a náci Németország elleni harcban, a terület visszaintegrálása melletti teljes elkötelezettség bizonyította a király magas politikai tudását és hazafias hozzáállását” – írja az Államelnöki Hivatal közleményében idézett Iohannis.

Hangsúlyozza ugyanakkor, hogy az intézmények, a hatóságok és a polgárok felelőssége, hogy a történelem e tragikus és hősies pillanatáról szóló igazságot megismertessék, megértessék a fiatalabb generációkkal.

„Csak a kollektív emlékezet ébren tartása biztosítja, hogy a román társadalomban soha többé ne verjen gyökeret a gonosz. A ma szóba kerülő események mély üzenete az, hogy a demokráciák csak akkor léteznek és gyarapodnak, ha a politikusok és a polgárok egyaránt elkötelezik magukat a szabadság és az emberi jogok védelmének alapvető értékei mellett” – hangsúlyozza Iohannis.

Hozzáteszi: „a történelmi tények elferdítésére többször is kísérletet tettek a régi bűnös rendszerek védelmezői. Sajnos még mindig látunk ilyen kísérleteket az igazság átírására. A propagandának és a félretájékoztatásnak nincs helye társadalmunkban.”

Az európai értékek semmibe vétele a jogállamiság durva megsértése és a mélyen rasszista, antiszemita és idegengyűlölő nyilvános üzenetek révén sérti a totalitarizmus áldozatainak emlékét – szögezi még le az államfő.

„Az általunk nap mint nap épített Romániában meg kell védenünk a jogállamiságot, az alapvető jogokat és szabadságjogokat, az emberi méltóságot, és ápolnunk kell a polgári felelősség érzését. Maradjunk egységesek, éberek és elkötelezettek az európai család és a NATO-szövetségesek közös demokratikus eszméi és értékei mellett, ez erkölcsi kötelességünk a múlt áldozatainak emlékével szemben, de a virágzó, biztonságos és békés jövő biztosítása érdekében is” – olvasható még az elnöki üzenetben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?