Iohannis szerint a kisebbségek megbélyegzését büntetni kell

A kisebbségek megbélyegzését és diszkriminációját „szigorúan büntetni kell” – hangsúlyozta a roma holokauszt európai emléknapja alkalmából megfogalmazott keddi üzenetében az államfő. Nicolae Ciucă szerint a holokauszt történetét meg kell ismertetni a diákokkal és a fiatalokkal, az áldozatokra pedig nyilvános keretek között emlékezni kell.

„Ma kegyelettel adózunk annak a közel 500 ezer roma gyermek, nő és férfi emlékének, akik a holokauszt áldozatai lettek. Egész családok pusztultak el ebben a népirtásban, szörnyű brutalitásnak kitéve. Gondolataink a borzalmak túlélőikkel és leszármazottaikkal is vannak” – adta át Klaus Iohannis üzenetét a bukaresti holokauszt emlékműnél tartott megemlékezésen Cătălina Galer államtanácsos.

Az államfő emlékeztetett arra, hogy 80 évvel ezelőtt kezdte el az Antonescu-rezsim a romák deportálását a Dnyeszteren túli területekre. Akkor mintegy 25 ezer romát hurcoltak el, és arra ítélték őket, hogy embertelen és egészségtelen körülmények között éljenek, élelemtől megfosztva és kényszermunkára kényszerítve. Ennek a közösségnek alig a fele élte túl a deportálásokat. „A román állam vállalta a felelősséget ezért a bűncselekményért, amely történelmünk sötét epizódja” – szögezte le Iohannis.

Roma civilek a németországi Aspergben, akiket a hatóságok 1940. május 22-én deportáltak | Fotó: Wikipedia

Az elnök szerint nem szabad elfelejteni azokat a drámákat, megaláztatásokat és traumákat, amiket ezek az emberek elszenvedtek. „A roma holokauszt emléknapja arra kötelez bennünket, hogy éberek maradjunk, és ne engedjük, hogy rasszista, antiszemita, diszkriminatív vagy idegengyűlölő üzenetek és attitűdök terjedjenek a társadalomban. Ebben a szörnyű mészárlásban elpusztított minden egyes élet olyan örökség számunkra, amelyet ápolnunk kell, de egyben olyan fény is, amely eligazít bennünket európai utunkon” – fogalmazott üzenetében az államfő.

Klaus Iohanis megállapította, hogy Románia, akárcsak egész Európa, több mint két éve nehéz helyzetben van a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború miatt, és ez idő alatt „aggasztóan” fokozódott a gyűlöletbeszéd, terjedtek a diszkriminatív és rasszista üzenetek, különösen a nyilvánosságban.

Az oktatás a legfontosabb eszköz arra, hogy a történelem sötét epizódjai többé ne ismétlődhessenek meg.

„A holokauszt meghamisítása, relativizálása vagy akár tagadása a demokratikus társadalmak megmérgezésére, az értékek és elvek megtagadására irányuló cselekedetek. A rasszista vagy soviniszta kijelentések elfogadhatatlanok, és az ilyen magatartásokat és megnyilvánulásokat határozottan el kell utasítani és el kell ítélni. Bonyolult időket élünk, ezért fontos, hogy a romániai társadalom egységes legyen, és példát mutasson a toleranciában, az elfogadásban, az etnikai és vallási sokszínűség megbecsülésében és tiszteletben tartásában” – fejtette ki az államfő.

Hangsúlyozta: továbbra is az oktatás a legfontosabb eszköz arra, hogy a történelem sötét epizódjai többé ne ismétlődhessenek meg. „A kisebbségek megbélyegzését és megkülönböztetését mindannyiunknak keményen kell büntetnünk. Kötelességünk az embertársaink iránti tisztelet és törődés előmozdítása és ápolása is. A mai Romániában a roma közösség tagjainak nem kellene attól félniük, hogy előítéletek érik őket, vagy hogy elszigetelődnek a társadalomtól” – hangsúlyozta Iohannis.

Az államfő úgy vélekedett: Románia példát mutatott a régióban, mivel az első uniós tagállamok között volt, amelyek országos stratégiát fogadtak el az antiszemitizmus, az idegengyűlölet, a radikalizálódás és a gyűlöletbeszéd megelőzésére és leküzdésére. „Meggyőződésem, hogy a központi és helyi hatóságok felelősséggel és energiával folytatják a fájdalmas múlt feldolgozására irányuló erőfeszítéseiket, a romániai társadalom pedig megerősíti az európai és demokratikus értékek iránti elkötelezettségét” – üzente a roma holokauszt európai emléknapján Klaus Iohannis.

Ciucă szerint is küzdeni kell az antiszemitizmus és a rasszizmus ellen

A kormány számára prioritást jelent, hogy a társadalmi-gazdasági integrációra és a roma kulturális örökség hasznosítására alapozva javítson a roma kisebbséghez tartozó román állampolgárok életminőségén – közölte Nicolae Ciucă miniszterelnök a roma holokauszt európai emléknapja alkalmából megfogalmazott keddi üzenetében.

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy nyolc évtizeddel ezelőtt az Antonescu-rezsim utasítására 25 ezer romát deportáltak Romániából a Dnyeszteren túli területekre, és 11 ezren közülük belehaltak az éhezésbe, a fagyoskodásba és a betegségekbe.

A miniszterelnök szerint a történelem traumatikus tanulságaiból való okulás és a felelősök elítélése hozzájárul ahhoz, hogy ilyen tragédiák soha többé ne fordulhassanak elő. „Minél távolabb kerülünk időben a holokauszttól, annál nagyobb a veszélye annak, hogy elfeledjük az áldozatok szenvedéseit. Ezért fontos a tények kivizsgálása és feltárása, a túlélők tanúvallomásainak terjesztése, a felelősség felvállalása, hogy az igazságot mindenki megismerje” – hangsúlyozta Ciucă.

Rámutatott arra is, hogy az antiszemitizmus, a szélsőségesség, az idegengyűlölet, a rasszizmus és az intolerancia elleni küzdelem állandó felelősség, és a demokratikus értékeket fenyegető csapások elleni küzdelemre kifejlesztett eszközök folyamatos kiigazításra szorulnak.

A kormányfő szerint Románia rendelkezik a szükséges forrásokkal e küldetés következetes teljesítéséhez. Úgy vélekedett, hogy a holokauszt történetét meg kell ismertetni a diákokkal és a fiatalokkal, az áldozatokra pedig nyilvános keretek között emlékezni kell.

A miniszterelnök arról biztosította a közvéleményt, hogy a kormány teljes mértékben elkötelezett a holokausztra való emlékezés előmozdítása, az antiszemitizmus, a rasszizmus és az idegengyűlölet elleni küzdelem, a holokauszt oktatásának és kutatásának támogatása, az alapvető jogok és szabadságok tiszteletben tartása, valamint az emberi méltóság tiszteletének ápolása mellett.

Augusztus 2. a roma holokauszt emléknapja, amelyet 1972 óta tartanak meg a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján.  1944. augusztus másodikáról harmadikára virradó éjszaka számolták fel az auschwitz-birkenaui II/E. tábort, kivégezve utolsó 3000 lakóját is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?