Iohannis: közös cél a romák polgári, társadalmi és gazdasági emancipációja

A roma közösség értékes örökségét és hagyományait, a kultúra, a művészetek és a tudomány területén jeleskedő személyiségeit méltatta csütörtökön Klaus Iohannis a Nemzetközi Roma Nap alkalmából megfogalmazott üzenetében.

Az elnöki hivatal közleményében az államfő emlékeztetett arra, hogy április 8-át egy korábban elfogadott törvény a romániai roma etnikum ünnepnapjává nyilvánította. „Ez az ünnep alkalom emlékeztetni a romák értékes örökségére és hagyományaira, a kultúra, a művészetek és a tudomány területén jeleskedő személyiségeire, akik hozzájárultak a roma közösség identitásának megerősítéséhez” – olvasható Klaus Iohannis üzenetében.Fotó: presidency.ro

Az államfő szerint törekedni kell arra, hogy a roma fiatalok példaképként tekintsenek ezekre a személyiségekre, és büszkén folytassák elődeik hagyományait és szokásait. Ugyanakkor meggyőződését fejezte ki, hogy az etnikai és kulturális sokszínűség erősíti a közösségeket.

„A roma etnikum ünnepe emlékeztet arra, hogy a romák polgári, társadalmi és gazdasági emancipációja országunk közös, nagy jelentőségű célja” – idézte a közlemény Klaus Iohannist. Az államfő üdvözölte a romániai roma közösségnek a múltja és a szokásai közkinccsé tételére, hangja hallatására, a társadalom fejlődéséhez való hozzájárulásának elismertetésére irányuló erőfeszítéseit.

„A hivatalos történelem számára sokáig névtelenül maradó romák életüket adták nagy eszméink megvalósításáért, de az erőszak, a gyűlölet és a rasszizmus áldozatai lettek” – fogalmazott üzenetében Klaus Iohannis.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?