Iohannis: Romániát nem fenyegeti élelmiszerválság, áremelkedés „előfordulhat”

A NATO keleti szárnyának megerősítése jelenti Románia „és egész Európa” védelmének egyetlen garanciáját, mondta Klaus Iohannis csütörtökön Brüsszelben, írta az Agerpres. Az államfő az orosz-ukrán háború Románia gazdaságát érintő hatásairól is beszélt a sajtónak.

Klaus Iohannis, aki az EU-csúcs első munkanapjának szünetében nyilatkozott a sajtónak, elmondta, a NATO- és az EU-csúcson egyaránt bebizonyosodott, hogy nyugati szövetségesek egységesek maradtak az Ukrajna elleni orosz katonai támadás után. Beszámolója szerint az EU-csúcs első napján részt vett Joe Biden amerikai elnök is, a napirenden pedig az ukrajnai háború, az Oroszország elleni szankciók és az ukrajnaiaknak nyújtott támogatás szerepelt. „Az egység a legnagyobb erőnk ebben a küzdelemben, s ezt minden alkalommal hangsúlyoznunk kell” – jelentette ki.Forrás: presidency.ro

Az államfő hangsúlyozta, hogy jelenleg egyetlen jel sem utal arra, hogy Oroszországnak Ukrajnán kívül más célpontjai is lennének. Mint mondta, közvetlen katonai veszély ugyan nem fenyegeti Romániát, de szükség van a NATO keleti szárnyának megerősítésére. Ezért szerinte örvendetes, hogy a NATO harccsoportokat készül telepíteni Bulgáriába, Magyarországra, Romániába és Szlovákiába.

Iohannis emlékeztetett arra: korábban folyamatosan szorgalmazta, hogy állandósuljon a NATO katonai jelenléte a Fekete-tenger térségében. Az országba érkező NATO-harccsoport erősíti Románia védelmét, de az államfő szerint a folyamatnak itt nem szabad leállnia. „Hosszú távon még erősebbé kell tenni a keleti szárnyat” – jelentette ki.

Az államfő elmondta, Románia továbbra is befogadja az ukrajnai menekülteket, és a Suceava melletti logisztikai központon keresztül humanitárius segélyeket küld az otthon maradottaknak. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a Moldovai Köztársaság is támogatásra szorul, s közlése szerint erről tárgyalt is a délután folyamán az EU döntéshozóival.

Romániát nem fenyegeti élelmiszerválság

A román mezőgazdaság jó helyzetben van, az országot nem fenyegeti élelmiszerválság, jelentette ki Klaus Iohannis. Felhívta a figyelmet arra, hogy globális szinten lehetnek problémák az élelmiszerellátásban, tekintettel arra, hogy Oroszország és Ukrajna jelentős búzatermelő országok.

„Romániában jó helyzetben van a mezőgazdaság, nem hiszem, hogy lesznek gondjaink. Az azonban előfordulhat, hogy az Oroszország elleni szankciók befolyásolni fogják a hazai élelmiszerárakat” – jelentette ki Iohannis.

Nincs realitása az orosz gáz bojkottjának

Az államfő elmondta, hogy az EU-csúcs második napjának napirendjén az energiaválsággal kapcsolatos kérdések szerepelnek. Hozzátette, hogy Románia a gázellátása egy részét hamarosan Bulgárián keresztül is biztosítani lehet. „Mindegyik tagállamnak módozatokat kell találnia a kiszolgáltatott fogyasztók megvédésére” – fogalmazott Klaus Iohannis.

Az államfő kijelentette, jelenleg nincs realitása annak, hogy az Oroszország elleni uniós szankciókat kiterjesszék a földgáz importjára is. „Az eddigi szankciók bevezetésekor azt az elvet követtük, hogy a büntetőintézkedések Oroszországnak ártsanak, ne nekünk. Nem alkalmazhatunk olyan szankciókat, amelyek végső soron Oroszországnál jobban sújtják az uniós tagállamokat” – magyarázta Iohannis.

Az államfő emlékeztetett arra, hogy a tagállamok némelyikének a gáz- és az üzemanyag-ellátása szinte teljes egészében Oroszországtól függ. „Ezért jelenleg nincs realitása annak, hogy az Oroszország elleni uniós szankciókat kiterjesszük a földgáz importjára is” – tette hozzá.

Emlékeztetett ugyanakkor arra is, hogy az Európai Unióban egy hete döntés született az orosz gázimport fokozatos csökkentéséről. Ez a folyamat szerinte akár évekig is eltarthat. „Ám eltökéltek vagyunk abban, hogy megtegyük ezt a lépést, mint ahogy határozott szándékunk a zöldenergiára való fokozatos átállás is” – mondta Iohannis.

Beszámolója szerint az államfő az amerikai elnökkel is tárgyalt az energiakérdésről. Joe Biden arról biztosította, hogy az Egyesült Államok növelni fogja a földgáz- és a kőolaj-kitermelését, és hozzá tud járulni Európa energiaellátásához, amíg a kontinensen megvalósul a zöld átállás.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?