Összehívják a B9-ek tanácskozását a júniusi NATO-csúcs előtt

Fotó: presidency.roRománia és Lengyelország szerint is szükség van a NATO keleti szárnyának további erősítésére az Ukrajnát ért orosz agresszió kapcsán, ezért a júniusi madridi NATO-csúcs előtt összehívják a Bukaresti Kilencek (B9) csúcstalálkozóját a keleti NATO-tagállamok álláspontjának összehangolása érdekében - jelentette be kedden Klaus Iohannis román államfő Bukarestben, miután Andrzej Duda lengyel elnökkel tárgyalt.

Közös sajtótájékoztatójukon mindkét államfő támogatásáról biztosította Ukrajna, Moldova és Georgia európai integrációs törekvéseit. Úgy értékelték, az EU-nak tagjelölti státust kell biztosítania és minden segítséget meg kell adnia ennek a három országnak.

A NATO fokozott jelenlétére van szükség Romániában és a Fekete-tenger térségében az orosz agresszióra adott „szigorúan védekező jellegű” válaszlépésként - jelentette ki kedden Klaus Iohannis.

Az Andrzej Duda lengyel elnökkel folytatott megbeszélést követő közös sajtótájékoztatón a román államfő a keleti szárny jelentős megerősítését sürgette, hangsúlyozva az egységes és megerősített előretolt jelenlét fontosságát. „A szövetségesek fokozott katonai jelenlétére van szükség Romániában és a fekete-tengeri térségben az orosz agresszióra adott szigorúan védekező válaszlépésként" - fogalmazott. Az elnök hangsúlyozta a NATO romániai harccsoportja mielőbbi létrehozásának fontosságát. „Azonnali intézkedésekre van szükség, és én ezt fogom szorgalmazni a csütörtökön Brüsszelben sorra kerülő NATO-csúcstalálkozón is” – nyomatékosította. Rámutatott, az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden európai látogatása és a NATO-csúcson való részvétele is igazolja a szövetséges országok egységét és szolidaritását, illetve az Egyesült Államok elkötelezettségét a térség biztonságának támogatása mellett.

Iohannis elmondta, lengyel hivatali kollégájával beszéltek arról is, hogy mindkét ország támogatja a Moldovai Köztársaság, Ukrajna és Grúzia európai uniós csatlakozását, és tenni fognak e cél megvalósulása érdekében.

Tárgyaltak az orosz agresszió kiváltotta humanitárius válságról is, arról, hogy milyen intézkedéseket hozott a két ország az ukrajnai menekülthullám kezelésére.

Iohannis rámutatott, a kétoldalú kapcsolatok tekintetében Románia és Lengyelország célja, hogy a szoros biztonsági együttműködés erős és gyümölcsöző gazdasági együttműködéssel egészüljön ki.

Kapcsolódók

Kimaradt?