banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

FRISSÍTVE – USA-alelnök: Románia rendkívüli nagylelkűségről és bátorságról tett tanúbizonyságot

FRISSÍTVE: Románia „rendkívüli nagylelkűséget és bátorságot tanúsított” az orosz–ukrán konfliktus kapcsán – jelentette ki a bukaresti látogatáson lévő Kamala Harris, az Amerikai Egyesült Államok alelnöke.

Harris a Cotroceni-palotában tartott péntek délután közös sajtóértekezletet Klaus Iohannis államfővel, és országa nevében megköszönte Romániának azt, ahogyan ebben a helyzetben reagált. „Románia rendkívüli nagylelkűséget és bátorságot tanúsított” – mondta az USA alelnöke, hozzátéve, „az egész világ látta, amint a románok támogatást nyújtanak az ukrán menekülteknek”.Kamala Harris és Klaus Iohannis | Fotó: presidency.ro

Kamala Harris 13.20-kor érkezett a bukaresti Henri Coandă nemzetközi repülőtérre, ahol Bogdan Aurescu külügyminiszter várta. Ezt követően az elnöki palotában fogadta az amerikai alelnököt Klaus Iohannis, valamint Nicolae Ciucă kormányfő, Florin Cîţu szenátusi elnök, Marcel Ciolacu képviselőházi elnök, Bogdan Aurescu, Andrei Muraru, Románia amerikai nagykövete és Ion Oprişor, az államfő nemzetbiztonsági tanácsosa.

Klaus Iohannis és Kamala Harris négyszemközti beszélgetését hivatalos megbeszélések követték. majd közös sajtótájékoztatót tartottak. Ezen a vendég megerősítette, hogy valamely NATO-tagállam elleni támadás a szövetség egésze iránti támadásnak minősül. „Az Amerikai Egyesült Államok elkötelezett a Romániával való barátság és szövetség mellett” – mondta, emlékeztetve, hogy Románia területén rotációs amerikai katonai jelenlét van. További csapatok telepítéséről az amerikai alelnök azt mondta, hogy „a helyzet dinamikus, és fel fogják mérni a szükségleteket a régió stabilitásának fenntartására”.

„Az USA NATO iránti elkötelezettsége megingathatatlan. Nagyon komolyan vesszük a dolgokat, és készek vagyunk cselekedni azon kijelentésünk szellemében, hogy valamely NATO-tagállam elleni támadás a Szövetség egésze iránti támadásnak minősül. Elkötelezettségünk szilárd. Megismételjük, és Joe Biden elnök is kijelentette, a NATO-hoz tartozó terület minden centiméterét meg fogjuk védeni. Azért vagyok most itt Romániában, hogy ezt az elkötelezettségünket megerősítsem” – szögezte le Harris.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kamala Harris szerint az ukrajnai helyzet megoldására a diplomácia a megfelelő út. Felidézte, hogy az USA megpróbált diplomáciai eszközöket használni, de Vlagyimir Putyin orosz elnök semmiféle jelét nem adta annak, hogy hajlandó lenne diplomáciai megoldást keresni. „Putyin részéről hazugságokat, félretájékoztatást és agressziót láttunk” – fogalmazott.

„Továbbra is hiszünk abban, hogy a diplomácia a helyes út ezeknek a kérdéseknek a megoldására” – szögezte le az amerikai alelnök. Kifejtette, Oroszországnak komoly következményekkel kell számolnia felháborító tetteiért. A szankciók egyik máris érezhető eredménye, hogy esett a rubel értéke.

Iohannis elmondta, a Kamala Harrisszel folytatott párbeszéd során biztosítékot kapott az Észak-atlanti szerződés 5. cikke iránti elkötelezettségről. „Az alelnök asszony a mai megbeszéléseink során megerősítette, hogy az Egyesült Államok teljes mértékben elkötelezett a NATO washingtoni szerződésének 5., a kollektív védelemről szóló cikke iránt. Ez a cikk a NATO lényegét és szellemét foglalja magában, és garantálja, hogy ha bármilyen kísérlet történik egy NATO-állam biztonságának aláásására, az egész szövetség határozott és gyors választ ad. Nagy felelősséggel mondom: a NATO habozás nélkül fellép minden szövetséges állam védelmében, beleértve természetesen Romániát is. Ezt a forgatókönyvet mindannyian el akarjuk kerülni, de mi, szövetségesek egy millimétert sem engedünk a bennünket összekötő kötelezettségvállalások tiszteletben tartásából” – fogalmazott a román államfő.

Az amerikai alelnök látogatásának apropóját az Amerikai Egyesült Államok és Románia közötti stratégiai partnerség megkötésének 25. évfordulója is adta.

Iohannis kifejtette, az Amerikai Egyesült Államok alelnökének látogatása a két ország közötti kétoldalú stratégiai partnerség mélységének és erejének jele, és azt bizonyítja, hogy az Egyesült Államok szilárdan elkötelezett Románia és a keleti szárnyon lévő többi szövetségesének biztonsága mellett.

Hozzátette, az, hogy az USA folyamatos párbeszédet folytatott Romániával és minden szövetségesével, jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a nemzetközi közösség „egységes és erős válasszal” reagált Oroszország tetteire. Azt is elmondta, az amerikai féllel közösen összeállítottak egy „határozott és gyors” választ egyrészt az Ukrajnának és a konfliktus által érintett embereknek nyújtandó segítség, másrészt az Oroszország elleni szankciók, illetve a szövetség reagáló intézkedéseinek tekintetében, „különösen a keleti szárnyon”.

Nincsenek arra utaló információk, hogy Románia agresszió célpontja lenne – jelentette ki Klaus Iohannis.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?