A NATO és az EU együttműködésének stratégiai jelentőségéről emelte ki Klaus Iohannis

Az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok partnerségének, illetve a NATO és az EU együttműködésének stratégiai jelentőségéről beszélt az Európai Tanács pénteki ülésén Klaus Iohannis államfő – számolt be az elnöki hivatal.

A közlemény szerint az államfő beszédében hangsúlyozta: szükségesnek látja az Európai Unió keleti szomszédságában jelentkező kihívások kiemelt kezelését, és amellett érvelt, hogy az európai eszközökben rejlő lehetőségeket teljes mértékben ki kell aknázni Ukrajna, a Moldovai Köztársaság és Grúzia ellenálló képességének megerősítése érdekében, mivel Oroszország komoly fenyegetést jelent az euroatlanti biztonságra, és ez a veszély még évekig elhúzódhat.Klaus Iohannis és Charles Michel, az EiT elnöke | Fotó: presidency.ro

Az elnöki hivatal szerint az uniós állam- és kormányfők egyetértettek abban, hogy javítani kell az EU válságkezelési képességét, hangsúlyozva, hogy ennek érdekében ösztönözni kell a beruházásokat és az innovációt. Az Európai Tanács felkérte az Európai Bizottságot, hogy május közepéig vizsgálja meg, milyen védelmi beruházásokra van szükség, és elemezze az európai védelmi ipari megerősítéséhez szükséges további kezdeményezéseket.

Az EU döntéshozói áttekintették Oroszország Ukrajna elleni katonai agressziójának fejleményeit, az ukrajnai humanitárius helyzetet, az Ukrajnából és a szomszédos országokból érkező menekültek támogatásának módozatait, valamint az Oroszországgal és Fehéroroszországgal szembeni szankciókat. Felhívták a figyelmet arra, hogy Oroszország súlyosan megsérti a nemzetközi jogot, kitértek az ukrán polgári lakosság ellen elkövetett háborús bűnökre, illetve a katonai agresszió azonnali beszüntetésére, Ukrajna területi integritásának, szuverenitásának és függetlenségének teljes tiszteletben tartására szólították fel Oroszországot.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az EU-csúcson Klaus Iohannis felhívta a figyelmet a Moldovai Köztársaság helyzetére. Hangsúlyozta, hogy Chişinăunak humanitárius, anyagi és energetikai támogatásból álló, átfogó segélycsomagra van szüksége az ukrajnai menekülthullám kezeléséhez. Az államfő elmondta, hogy Románia támogatja további szankciók bevezetését Oroszország és Fehéroroszország ellen, és rámutatott arra, hogy hatékony módszerekre van szükség a háborús propaganda és a félretájékoztatás ellensúlyozásához. Beszélt arról is, hogy az EU-nak csökkentenie kell az orosz energiafüggőségét, többek között a saját gáztartalékai kiaknázásával és cseppfolyós földgáz behozatalával.

Kapcsolódók

Kimaradt?