Újraindul a legfelsőbb bíróságon az 1989-es forradalom pere

Újraindul a legfelsőbb bíróságon az 1989-es forradalom pere, amelyben Ion Iliescu volt államfőt emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolják – jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Gabriela Scutea legfőbb ügyész.

A katonai ügyészek 2019 áprilisában küldték el a legfelsőbb bíróságnak a vádiratot, a per azonban elakadt az előzetes szakaszban, amelyben a felek kérelmeit és kifogásait, illetve a bizonyítékok törvényességét vizsgálják meg.

Sajtótéjékoztatóján Gabriela Scutea emlékeztetett arra, hogy Ion Iliescu mellett emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolják Gelu Voican Voiculescu volt kormányfőhelyettes és Iosif Rus tartalékos tábornokot, a román légierő volt parancsnokát is.

A legfőbb ügyész elmondta, hogy idén márciusban újraindították a bűnvádi eljárást a három vádlott ellen. A katonai ügyészségnek sikerült kiküszöbölnie a vádiratból a legfelsőbb bíróság által jelzett hiányosságokat, így most újra bíróság elé állíthatják őket.

Mint arról beszámoltunk, a katonai ügyészség 2016-ban „porolta le” az 1989-es forradalom aktáit, miután az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elmarasztalta Romániát, amiért nem szolgáltatott igazságot a forradalom sebesültjeinek, illetve a halálos áldozatok hozzátartozóinak.

Ion Iliescu 1990-ben | Fotó: Wikipedia

2018-ban vádlottá minősítette a katonai ügyészség Ion Iliescut, és bűnvádi eljárást indított a volt államfő ellen, akit három feltételezett bűntársával emberiesség elleni bűncselekményekkel gyanúsítanak az 1989-es forradalom ügyében.

Még 2018 áprilisában elkészült a vádirat, amely alapján bíróság elé állították Ion Iliescu volt államfőt és két bűntársát. Aztán 2019 novemberében elkezdődött a bukaresti legfelsőbb bíróságon a per tárgyalása. Iliescu a per egyik tárgyalásán sem jelent meg.

2020 októberében a bíróság kizárta az ügyészség bizonyítékainak egy részét, felszólítva a vádhatóságot, hogy öt napon belül orvosolja a vádirat rendellenességeit és közölje, fenntartja-e még a vádat, vagy kéri az ügy visszautalását. Akkor kizárták a bizonyítékok közül Gelu Voican Voiculescunak és Ion Iliescunak a szenátusi bizottság előtt tett nyilatkozatait, a bizottság által a '89 decemberében történt eseményekről készített jelentést és az ennek alapjául szolgáló dokumentumokat, valamint többtucatnyi sértett fél nyilatkozatát.

2021-ben a legfelsőbb bíróság visszautalta a katonai ügyészségnek az 1989-es forradalom ügyének vádiratát a benne talált rendellenességek miatt. Az elsőfokú határozat ellen mind a katonai ügyészek, mind a sértett felek fellebbezést nyújtottak be, egy másik bírói testület azonban elutasította fellebbezésüket. A katonai ügyészségnek új vádiratot kellett összeállítania.

Az ügyészek szerint 1989 decemberében, Nicolae Ceauşescu kommunista diktátor félreállítása után az állam vezetését a Ion Iliescu irányította Nemzeti Megmentési Front Tanácsa (CFSN) vette át, amely hatalmának legitimálása érdekében rémhírkeltéssel provokált ki fegyveres összetűzéseket. A szándékosan előidézett terrorista pszichózisban december 22–30. között 857 személy meghalt és 2382-en megsebesültek – olvasható a vádiratban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?