Kezdeményezték Ion Iliescu volt államfő forradalmárigazolványának visszavonását

Ion Iliescu volt államfő forradalmárigazolványának visszavonását kezdeményezte a közigazgatási bíróságon a kommunista rendszer ellen harcolók érdemeinek elismerésével foglalkozó államtitkárság – közölte csütörtökön a Krónika.

Ion Iliescu | Fotó: AgerpresA csütörtökön nyilvánosságra került döntést a testület május 31-i ülésén fogadták el az 1989. december 21 elnevezésű forradalmáregyesület kezdeményezése nyomán. Az ülés jegyzőkönyve szerint a testület egyhangúlag megállapította, hogy a volt államfő több olyan tisztséget is betöltött a Román Kommunista Pártban, amely a vonatkozó törvény értelmében összeférhetetlen a forradalmár státussal.

A jogszabály ugyanis leszögezi, hogy azok, akik az 1945 és 1989 közötti időszakban bármilyen vezetői tisztséget töltöttek be a kommunista párt helyi, regionális vagy országos szervezeteiben, nem jogosultak a forradalmár státusra.

A bukaresti katonai ügyészség még 2019-ben vádat emelt Iliescu és több egykori állami vezető ellen a romániai forradalom idején elkövetett emberiesség elleni bűncselekmények miatt. Az ügyészek szerint 1989 decemberében, Nicolae Ceaușescu kommunista diktátor félreállítása után az állam vezetését a Ion Iliescu irányította Nemzeti Megmentési Front Tanácsa (CFSN) vette át, amely hatalmának legitimálása érdekében rémhírkeltéssel provokált ki fegyveres összetűzéseket.

A szándékosan előidézett terrorista pszichózisban, december 22. után 862-en meghaltak és 2150-en megsebesültek – szerepel a vádiratban. A legfelsőbb bíróság azonban tavaly novemberben a benne talált rendellenességekre hivatkozva jogerős ítélettel visszautalta az ügyészségnek a vádiratot.

Romániában a 2004-ben elfogadott „hálatörvény” szerint a mindenkori átlagbért tíz százalékkal meghaladó havi juttatásban részesülnek azok, akik döntő módon hozzájárultak az 1989-es forradalom győzelméhez. A jelenleg 92 éves Iliescu volt államfőként a tisztségben lévő elnök járandóságának 75 százalékára jogosult, továbbá állami protokollingatlanban lakik, az állami költségvetésből pedig irodavezetőt és titkárt, kormányőrségi védelmet és szolgálati autó is biztosítanak számára. Az aktív politizálástól több mint egy évtizede visszavonult Ion Iliescu 1990 és 1996, valamint 2000 és 2004 között volt az ország államfője.

Kapcsolódók

Kimaradt?