Kelemen Hunor: értelmetlen azt magyarázni, ki miért tapsol egy rendezvényen

Nincs koalíciós válság, mivelhogy egyik párt sem szegte meg az együttműködési megállapodást vagy a kormányprogramot, és nem cselekedett az ország érdekei ellen, továbbá értelmetlen azt magyarázni, hogy egy politikus beszédét ki miért tapsolja meg – mondta pénteken Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke Klaus Iohannis pénteki felhívására. A román államfő azt kérte, Orbán Viktor sokat vitatott tusnádfürdői beszéde miatt adjon magyarázatot az RMDSZ, és azzal is számoljon el, hogy miért tapsolták meg a magyarországi vezető beszédét.

„Nem szabad koalíciós válságáról beszélnünk. A koalícióban akkor van válság, ha nem tartják be a kormányprogramot, ha nem tartják be a koalíciós megállapodást, ha nem tudunk megegyezni a kormányprogramban, a politikai napirendünkben szereplő kérdésekben, ha valamelyikünk Románia általános vagy konkrét érdekei ellen tesz valamit, és a koalícióban ez nem így van. Mindegyikünk tette a dolgát, vitatkozunk, végrehajtjuk a kormányprogramot, megoldásokat keresünk a polgárok problémáira és a mindannyiunk előtt álló problémákra, de egy koalíción belüli konfliktus egy politikus beszéde miatt, bárki is legyen az a politikus az Európai Unióban, nem hiszem, hogy ez a helyzet” – jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke az Agerpresnek adott pénteki interjújában. Hozzátette: „Orbán Viktor nem beszélt Romániáról, Orbán nem beszélt a román kormányról, a koalícióról, tehát nincs ok arra, hogy feszültségről legyen szó a koalícióban. Tehát, amit Orbán mondott, arról lehet beszélni a koalícióban, én kész vagyok minden vitára.”

Fotó: Teutsch Tamás

Kelemen Hunor megerősítette az RMDSZ „rendkívül egyértelmű” álláspontját, amely elítéli Oroszország Ukrajna elleni agresszióját. „Nem értünk egyet a háborúval, nem értünk egyet egy szuverén állam megtámadásának semmilyen módjával, és ebből a szempontból nem voltak és nincsenek vitáink a koalícióban. Mindannyian egyetértünk ezzel az állásponttal a kezdetektől fogva. Emellett kritizálhatsz bizonyos döntéseket, amelyeket kollégád hoztak az Európai Unió szintjén, ahol természetesen az állam- és kormányfők képviselik az Európai Uniót, együtt hoznak döntéseket, konszenzusos döntéseket hoznak, ez a konszenzus kultúrája az Unióban. Ez nem jelenti azt, hogy nem lehet kritizálni bizonyos hozzáállásokat. Lehet kritizálni. Románia kritizálhat, Magyarország kritizálhat, Franciaország és mindazok, akik az Unióban vannak, kritizálhatnak, mert az európai szerződésekben vagy a csatlakozási szerződésekben sehol nem szerepel, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága és az árnyalt, eltérő véleményalkotás szabadsága tilos. Ilyen nincs!” – hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes.

„Láttam, hogy sokan felugrottak: »Az RMDSZ-t el kell távolítani a kormányból«. De miért? A nyilatkozatainkért, a kormányban tett vagy nem tett tetteinkért, a kormányprogram, a koalíciós megállapodás, a kormány és az ország érdekeinek tiszteletben tartásáért vagy nem tiszteletben tartásáért, igen, rendben. Kereshetünk szankciókat, kereshetünk mindenféle kérdést a koalíció működésével, javításával kapcsolatban, de itt nem erről van szó. Igen, vitassuk meg, nincs ellene kifogásunk, ha valaki azt mondja a koalíció egy későbbi ülésén, akkor ezt meg lehet vitatni. Ez egy fontos téma, megértem, de ebben a pillanatban senki sem mondhatja, hogy az RMDSZ vagy az Unió vezetői nem tisztelték a koalíciós partnereket, nem tartották tiszteletben a koalíciós megállapodást, a kormányprogramot, vagy Románia érdekei ellen cselekedtek” – magyarázta Kelemen Hunor.

Hozzátette, szeretné, ha minél több uniós vezető eljönne Romániába, hogy bemutassa elképzeléseit. „Szeretném, ha minél több uniós vezető eljönne Romániába, hogy sok véleményt és elképzelést hallgassunk meg arról, hogy mi vár ránk, hogyan szeretnénk megkönnyíteni az uniós országok polgárainak életét, és úgy gondolom, mindannyian közelebb kerülnénk az igazsághoz, ha sokféle álláspontot meghallgatnánk, akár egyetértünk velük, akár nem. Tehát tisztázni tudjuk ezt az álláspontot, azt gondolom, hogy az álláspontunk rendkívül átlátható, és természetesen igyekszünk minden feltett kérdésre válaszolni” – mondta a miniszterelnök-helyettes.

Klaus Iohannis román államfő pénteken azt mondta, azért vár magyarázatot az RMDSZ-től Orbán Viktor tusványosi beszéde miatt, mert a Szövetség több vezetője, minisztere ott volt és megtapsolta a magyar kormányfőt. Az RMDSZ vezetője szerint senki sem akadályozhatta meg, hogy a tusnádfőrdői rendezvényen jelenlévők – akik közül sokan kíváncsiságból érkeztek – tiszteletből vagy más megfontolásból tapsoljanak.

„Ami a kollégák jelenlétét illeti, nagyon sokan voltak ott, kíváncsiak voltak arra, hogy mit mond egy politikus, mit mond Orbán Viktor miniszterelnök, mint ahogy nagyon sok kíváncsi ember nem volt jelen Tusnádfürdőn, és az interneten nézte vagy később olvasta a beszédet. Igen, az emberek odamennek és tapsolnak, és ez a taps sokféle lehet. Egyesek tiszteletből tapsolnak, mások együttérzésből, megint mások teljesen vagy részben egyetértenek az elhangzottakkal. Mi lenne a probléma ebből a szempontból? Valószínűleg mindenki más okokból tapsol, mindenkitől meg kellene kérdezni, hogy miért. Tehát számos ok van. És én is, ha elmegyek egy előadásra, megtapsolom akkor is, ha teljesen tetszik, akkor is, ha csak részben. Tényleg nem látom értelmét annak, hogy megmagyarázzuk, ki miért tapsol meg egy beszédet. Szinte természetes, ha az ember elmegy egy ilyen rendezvényre, akkor tapsol, ha egyetértett, ha nem” – mondta az RMDSZ elnöke.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?