A PSD is élesen bírálta a magyar kormányfőt a tusványosi beszéde miatt

Paul Stănescu, a PSD főtitkára sajtóközleményében úgy fogalmaz, hogy Románia „sem Orbán Viktor miniszterelnöknek, sem a magyar kormány tagjainak nem lehet az Európa-ellenes és oroszbarát üzenetek ugródeszkája”.

„»Csak addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér« – tartja a magyar közmondás. Természetesen ismerős lehet a magyar vezetők számára, akik minden évben eljönnek Romániába, hogy részt vegyenek a tusnádfürdői rendezvényen. Csakhogy az utóbbi időben, de különösen ezekben a napokban, a közmondásos magyar bölcsességből hiányzik az a fajta politikai magatartás, amit egy másik állam területén vendégeskedve tanúsítaniuk kellene” – fogalmazott hétfőn Paul Stănescu, a Szociáldemokrata Párt főtitkára.

Fotó: Agerpres

„Hadd legyek nagyon világos és kategorikus a magyar vezetők nacionalista politikai kommunikációjával kapcsolatban: Románia nem az Európa-ellenes és oroszbarát üzenetek ugródeszkája, sem Orbán Viktor miniszterelnöknek, sem a magyar kormány tagjainak. Ha kritizálni akarják az EU és a NATO közös fellépését, és jóslatokat akarnak megfogalmazni arról az agresszióról, amelynek Oroszország Ukrajnát kiteszi, akkor tegyék ezt Magyarország területéről, ahol szabadon elmondhatják, amit akarnak. Egy másik államon belül az ilyen üzenetek nem megfelelőek” – jelentette ki a PSD-s politikus.

Stănescu szerint „azt mondani, hogy az EU elvesztette a háborút, teljesen felesleges, felületes és hihetetlen, különösen, ha egy politikailag elszigetelt állam bonyolult helyzetéből beszélünk az EU-ban”.

A szociáldemokrata főtitkár azt is mondta, „egy másik szempont is aggasztóvá válik, amit nem tűrhetünk el: a magyar többségű területeken a sport átalakulása az etnikai autonómia eszközévé”. Stănescu kifejtette, „ahelyett, hogy a sport a magyarok és románok közötti versenyt, egységet és jó megértést szolgálná, a sport végül bizonyos politikai célok felé sodródott”.

„Ezeknek a kissé kínos és provokatív pillanatoknak el kell tűnniük. A Románia és Magyarország között épülő hivatalos diplomáciai kapcsolatokat nem szabad mindenféle politikai provokációval megváltoztatni. Emlékeztetek mindenkit, akinek még mindig kétségei vannak, hogy az etnikai kritériumokon alapuló autonómia elfogadhatatlan, ellentétes az alkotmánnyal, és hogy az ország egysége és oszthatatlansága szent” – áll a Paul Stănescu által aláírt sajtóközleményében.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg