Elhatárolódott a román külügy Orbán Viktor magyar kormányfő tusnádfürdői beszédétől

Bogdan Aurescu külügyminiszter a Digi24.ro-nak adott interjújában helyteleníti Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek a tusnádfürdői 31. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor alkalmával tett kijelentéseit, amelyben támadta az EU-t az ukrajnai háborúban való részvétele miatt, és a külügyminiszter szerint „sajnálatos kijelentéseket” tett a faji keveredésről, és kiemelte Vlagyimir Putyinnal való privilegizált kapcsolatát. „Sajnálatos, hogy Romániából ilyen eszméket terjesztenek” – mondta a bukaresti külügyminiszter, aki hangsúlyozta, hogy Románia nem ért egyet Orbán Viktor kijelentéseivel.

Bogdan Aurescu romániai külügyminiszter közölte, „nagyon figyeltek” a Romániában magánlátogatáson lévő magas rangú magyar politikusok nyilatkozataira. Elmondta, amikor Szijjártó Péter magyarországi külgazdasági és külügyminiszter július 12-én Bukarestben járt, „előrevetítették ezt a pillanatot”, és megtárgyalták a magyar kormánypárti politikum tusnádfürdői magánlátogatását.

„Ez alkalommal határozottan hangsúlyoztam annak fontosságát, hogy a magyar tisztviselők a beszédeiket a 2002-es kétoldalú stratégiai partnerség és az 1996-os román–magyar jószomszédsági szerződés szellemében tartsák meg. Figyelmeztettem és ragaszkodtam a magyar tisztviselők felelősségteljes magatartásához” – jelentette ki Aurescu. Közölte továbbá: Szijjártó Péter biztosította őt arról, hogy a tusványosi eseményeken részvevő magyar politikusok felelősségteljes hozzáállást tanúsítanak a kétoldalú kapcsolatokhoz. „Akkor azt mondta nekem, hogy Magyarország érdeke, hogy a kétoldalú kapcsolat ne sérüljön” – mondta a román külügyminiszter.

Bogdan Aurescu román külügyminiszter | Fotó: Agerpres

„Nos, amit végül is láthattam, hogy a magyar fél tiszteletben tartotta a megállapodásunknak ezt a részét, abban az értelemben, hogy a magyar tisztviselők nyilvános beszéde, beleértve Orbán Viktor miniszterelnök szombati beszédét is, nem volt provokatív Romániára nézve, és különösen nem kerültek szóba vagy említésre olyan érzékeny kérdések, mint az etnikai autonómia vagy a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek kollektív jogainak biztosítása” – fogalmazott Bogdan Aurescu a Digi24 hírtelevíziónak.

A román diplomácia vezetője ugyanakkor helyeslő választ adott a riporter azon felvetésére, mely szerint „számos provokatív kijelentés hangzott el az EU-ról, az európai szolidaritásról, az Oroszország elleni szankciókról, olyan kijelentések, amelyek szembeszegültek a nyugati értékekkel”.

Bogdan Aurescu kijelentette: „Sajnálatos, hogy Romániából ilyen eszméket terjesztenek, abban a bonyolult globális kontextusban, amellyel mindannyiunknak szembe kell néznünk, különösen, hogy hivatalos álláspontunk eltér ezektől a tézisektől. Egyértelmű, hogy nem érthetünk egyet velük. Nem is beszélve a faji kérdésekkel kapcsolatos kijelentésekről, amelyek elfogadhatatlanok.”

Szerinte ugyanakkor Orbán Viktor miniszterelnök szombati beszéde „nem hozott semmi újat, ezek ugyanazok a fogalmak, amelyeket már láthattunk a magyar politikusok állásfoglalásaiban, csak össze lettek rakva, és némelyiket bővebben kidolgozták”.

A külügyminiszter szerint természetes, hogy minden állam úgy határozza meg álláspontját a nemzetközi kérdésekben, ahogyan azt jónak látja, „de mint köztudott, Románia nem osztja ezeket a nézeteket (Orbán Viktor megállapításait – szerk. megj.), amelyekkel szemben egyértelműen elhatárolódunk, mert ezek befolyásolják az Ukrajna támogatására irányuló európai szolidaritást”.

Hangsúlyozta, Románia „támogatta és feltétel nélkül támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását”. Aurescu elmondta: „Egyértelmű, hogy Ukrajna Oroszország illegális agressziójának az áldozata, és Ukrajnát támogatni kell abban, hogy ellenálljon és győzzön Oroszországgal szemben. Az EU, az USA és más nemzetközi partnerek által hozott szankciók szükségesek és hasznosak, Románia támogatta és továbbra is támogatja az Oroszország elleni európai és nemzetközi szankciórendszer megerősítését”. A külügyminiszter szerint ezeket a hatásokat Oroszország még inkább meg fogja érezni az elkövetkező hónapokban, mert „időre van szükség ahhoz, hogy ezek a hatások kifejtsék hatásukat”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?