Többtíz millió eurós állami támogatást kap a CFR

A támogatás a járványügyi intézkedések miatt elszenvedett veszteségeket hivatott kompenzálni.

Jóváhagyta az Európai Bizottság, hogy a román kormány pénzügyi támogatást nyújtson az állami vasúttársaságnak. "Ez a lépés lehetővé teszi, hogy Románia számára, hogy kompenzálja a CFR Călători-nak a 2020 április 1. és auusztus 20. között, a bevezetett korlátozások közvetlen hatásaként elszenvedett veszteségeket. A támogatás tőkeinjekció formájában történik" - olvasható az Európai Bizottság közleményében.A járvány miatt megcsappant az utasok száma | Fotó: Agerpres

A kormány által az Európai Bizottság elé terjesztett dokumentum szerint a szóban forgó időszakban az állami vasúttársaság személyszállítással foglalkozó cége 210, 345 millió lej veszteséget szenvedett el. Ennek fejében a kormány most 43,63 millió eurót utalhat a CFR Călători számlájára.

A támogatás jól jön az állami vállalatnak, mivel az évek óta súlyos anyagi gondokkal küzd, melyeknek semmi közük a koronavírus-járványhoz, annál több a nem megfelelő menedzsmenthez. 2011 és 2020 között hat évet zárt veszteséggel a cég. A legkatasztrofálisabb év 2012 volt, amikor 992 millió lej volt a deficit, 2020-ban pedig 354 millió. Az elmúlt évtized négy nyereséges évében összesen 150 millió lej profitot tudott megtermelni a CFR Călători.

Kapcsolódók

Kimaradt?