Betett a járvány a CFR-nek

A CFR Călători és a CFR Marfă együtt közel 700 milliós deficitet hozott össze 2020-ban.

Amint az várható volt, még mélyebbre süllyedt a mocsárban 2020-ban a CFR Marfă. Az állami vasúttársaság teherszállítási részlegének az árbevétele 516 millió lejre csökkent az előző évi 674 millióról, a vesztesége ellenben 237 millió lejről 335 millióra hízott. A cégnél tömeges elbocsátások voltak tavaly, a munkatársak száma 5 373-ról 4 808-ra fogyatkozott.

A tavalyi volt a 13-ik egymást követő év, melyet deficittel zárt a CFR Marfă. Az állami vállalat elképesztő lejtmenetben van, 2011-ben még 9 145 dolgozója volt, a bevételei pedig meghaladták az 1,1 milliárd lejt.

Az Állami Számvevőszék legutóbbi vizsgálata során kiderült, hogy a cég járműállománya katasztrofális állapotban van. A leltárában közel 30 ezer vagon szerepel, azonban 62 százalékuk használhatatlan, olyan siralmas műszaki állapotban vannak.

A CFR Marfă adósságállománya immár 3 milliárd lej. Tetézi a bajt, hogy a vállalat vissza kell fizessen egy 2,5 milliárd lej értékű állami támogatást. Ezt 2013-ban kapta a CFR Marfă, az államkasszával szembeni adósságok eltörlésének formájában. Ennek a célja az volt, hogy megkönnyítse a cég privatizációját, amire végül nem került sor. Az Európai Bizottság vizsgálatot indított az ügyben, az állami támogatást pedig törvénytelennek nyilvánította.

Azt, hogy Romániában nyereségesen is lehet vasúti teherszállítással foglalkozni, arra a Grup Feroviar Român (GFR) megléte a bizonyíték. Mg az állami teherforgalmi vállalat folyamatosan deficites, a GFR az elmúlt hét évből hatot nyereséggel zárt, tavaly 22 millió lej volt a profitja.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Gondokkal küszködik a CFR Marfă testvércége, a CFR Călători is. Az állami vasúti személyszállítási társaságnak tavaly megduplázódott a vesztesége, 354 millió lej volt. Ami az árbevételét illeti, a vállalat teljességgel hihetetlen adatot közölt, állítólag 1,82 milliárd lej folyt be a számlájára. Ez mindössze 13,3 százalékkal kisebb a 2019-es 2,1 milliárd lejes értéknél, annak ellenére, hogy két hónapon át kijárási tilalom volt érvényben, s azt követően is lényegesen kisebb volt a lakosság települések közti mozgása, mint az elmúlt években.

A Maszol hetekkel ezelőtt írásban kért magyarázatot a CFR Călători gyanús gazdasági eredményeire a Szállítás- és Infrastruktúraügyi Minisztériumtól, azonban egyelőre nem kaptunk választ.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?