Pályafelújítás csigatempóban: 35 km az első negyedév mérlege

Az évtized végéig 4 ezer km vasúti pálya korszerűsítése van tervbe véve.

A legnagyobb jóindulattal sem lehet expresszvonatéhoz hasonlítani a hazai vasútvonalak korszerűsítésének a sebességét. Az első negyedévben 35 km hosszúságú vasúti pályát újított fel a CFR Rt. Ez nagyon halovány teljesítmény, mivel a vasúti infrastruktúra fejlesztésére vonatkozó, a 2021-2025-ös időszakra kidolgozott stratégia ennek kereken a dupláját írta elő, 70 kilométert.

Az állami vasúttársaság tájékoztatása szerint jelenleg öt pályaszakasz korszerűsítésén dolgoznak. Ezek között van egy 22 kilométer hosszú szakasz Szászrégen és Déda között. Jelenleg itt 50 km/órás átlagsebességgel tudnak haladni a szerelvények, ami a munkálatok eredményeként 100 km/órára fog nőni.

Modernizálás van folyamatban Temesvölgye és Karánsebes között is. Ez egy 15 km hosszú pályaszakasz, melyen jelenleg 70 km/órával közlekednek a vonatok, a felújítás eredményeként azonban, állítólag 100 km/órával fognak száguldani.

Bár az első negyedévi 35 km jóval elmarad a célkitűzéstől, az elmúlt időszak évi 10 km-es átlagánál lényegesen jobb eredmény. Annak fényében azonban nem épp reménykeltő, hogy a romániai vasúthálózat teljes hossza 10 ezer kilométer. Az első negyedév ritmusában a hálózat modernizálása 71 évet venne igénybe.

Az illetékesek szeretnék jelentőse felpörgetni a munkálatok ütemét az elkövetkező években. A tervek szerint 2025-ben 550 kilométernyi pályát kellene korszerűsíteni, 2030-ra pedig 700 km a kitűzött cél. Az évtized végéig 4 ezer km hosszúságú vasúti pálya kellene megújuljon. A munkálatok összértékét 2,65 milliárd euróra becsülik.

(Nyitókép: CFR Infrastructură)

Kapcsolódók

Kimaradt?