Jóváhagyja a kormány a Kolozsvár-Biharpüspöki vasútvonal felújításának műszaki-gazdasági mutatóit

A beruházást uniós forrásokból akarják finanszírozni.

Jóváhagyja a kormány szerdai ülésén a Kolozsvár-Nagyvárad-Biharpüspöki vasútvonal villamosításáról és felújításáról szóló terv műszaki-gazdasági mutatóit - jelentette be, az Agerpres tájékoztatása szerint a kormányülés elején Nicolae Ciucă miniszterelnök. „Ez egy rendkívül fontos beruházás a Kolozsvár, Nagyvárad és Biharpüspöki közötti összeköttetés tekintetében” - mondta a kormányfő.Már jövőre elkezdődhetnének a munkálatok | Fotó: CFR Infrastructură

Az Agerpres állami hírügynökség szerint a csaknem 9 milliárd eurós beruházást az országos helyreállítási tervvel lehívható uniós forrásokból finanszírozzák. Az Agerpres vagy a kormányfő biztosan téved a beruházás értékét illetően, mostanáig ugyanis a CFR kommunikációjában következetesen 9 milliárd lej szerepelt.

Az állami vasúttársaság január elején írta ki a közbeszerzési eljárást a beruházásra. A Kolozsvár és Kissebes közti pályaszakaszra 3 milliárd lejt szán a CFR, ebben benne vannak a tervezés és a kivitelezés költségei is. A Kissebes és Élesd, illetve Élesd és Biharpüspöki közti szakaszok korszerűsítésének költségeit 4,6 milliárd lejre becsülik, amire rájön az áfa. Ez a legnagyobb értékű közbeszerzési eljárás, amit a CFR valaha meghirdetett.

A tervezésre 6 hónap, a munkálatok elvégzésére pedig 36 hónap áll majd a nyertesek rendelkezésére. A beruházás feltételezi a vasúti pálya korszerűsítését és a villamosítását, valamint az állomások modernizálását is.

Kapcsolódók

Kimaradt?