Három és fél év alatt kellene modernizálni a vasutat Kolozsvár és Kissebes között

A tervezésre és a kivitelezésre közel 3 milliárd lejt szán a CFR.

Meghirdette a CFR a versenytárgyalást a Kolozsvárt Nagyváraddal összekötő vasútvonal két szakaszának a korszerűsítésére vonatkozó versenytárgyalást. A szóban forgó két szakasz Kolozsvár-Egeres és Egeres-Kissebes.Február közepéig nyújthatják be ajánlataikat a cégek/Fotó: Facebook/CFR Infrastructura

A két pályaszakaszt az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében szándékoznak korszerűsíteni, uniós forrásokból. A Kolozsvár és Egeres közti szakaszra 1,505 milliárd lejt szán az állami vasúttársaság, mely összeghez hozzáadódik az áfa. Az Egeres-Kissebes szakasz korszerűsítésének a költségvetése 1,472 milliárd lej.

Ebből a pénzből a nyertesnek el kell készítenie a terveket és el kell végeznie a szükséges munkálatokat. Előbbi feladatra 6 hónap van előirányozva, míg az utóbbira 36. A pályázatokat február közepéig lehet benyújtani. Amennyiben a tavasz folyamán sikerülne lezárni a közbeszerzési eljárást, a munkálatokat, legalábbis elméletben, 2025 végáig be kellene fejezni.

A Kissebes és Élesd, valamint Élesd és Biharpüspöki közti szakaszokra a CFR egyelőre nem hirdette meg a versenytárgyalást.

A korszerűsítés nem csupán a vasúti pálya modernizálását jelenti, hanem a vonal villamosítását is, valamint az állomásépületek és a peronok felújítását, felüljárók és aluljárók építését, ott, ahol ilyenekre szükség van. A kivitelezőnek úgy kell megépítenie az infrastruktúrát, hogy a vasúti szolgáltatásokat a mozgássérültek is igénybe vehessék majd.

A beruházás célja, hogy Biharpüspöki határállomás és Kolozsvár között a személyszállító szerelvények 160 km/órás, míg a tehervonatok 120 km/órás maximális sebességgel közlekedhessenek. Jelenleg az elérhető maximális sebesség alig haladja meg a 80 km/órát, a szerelvények átlagsebessége pedig 60 km/óra körül van.

Kapcsolódók

Kimaradt?