Vonatozás járvány idején: Romániában az EU átlagánál jóval kisebb mértékben csökkent a forgalom

Az első negyedévben 12 millió utasuk volt a hazai vasúttársaságoknak.

Az év első három hónapjában 19 százalékkal esett vissza a vasúti forgalom Romániában a tavalyi évhez képest. 2020 első negyedévében szintén volt egy jelentős visszaesés 2019 azonos időszakához viszonyítva, ami március hónapban következett be, a koronavírus-járvány miatt.

A brüsszeli székhelyű statisztikai hivatal, az Eurostat adatai szerint idehaza jóval kevésbé csökkent a vasúti forgalom, mint az EU-tagállamok többségében. Az utasszám legnagyobb arányban, 85 százalékkal, Írországban csökkent, ahol kifejezetten szigorú járványügyi megszorítások voltak az év elején. Görögországban 66, Szlovákiában 60, Hollandiában pedig 59 százalékkal kevesebben közlekedtek vonattal az év első három hónapjában, mint egy évvel korábban.

A legkevésbé Szlovéniában sínylette meg a vasúti személyszállítás a járványt, ott 11 százalékos volt a visszaesés. Bulgáriában ugyanakkora arányban esett vissza az utasszám, mint Romániában, 19 százalékkal. Magyarországon, ahol az itthoninál sokkal szigorúbb korlátozások voltakérvényben, 44 százalékos volt a csökkenés.

Az Európai Unió tagországai közül Németországban utaznak a legtöbben vasúttal, 2021 első negyedévében 326 millióan. A második helyen Franciaország áll, ott 190 millió utast szállítottak a szerelvények. Romániában 12 millióan vették igénybe a vasúttársaságok szolgáltatásait az első negyedévben. Az, hogy idehaza a vasúti közlekedés nem túl népszerű, főleg a szolgáltatások minőségének tudható be: a menetidő nagy, mivel a szerelvények átlagsebessége mindössze 45 km/h,. Az év első három hónapjában a piacvezető CFR Călători minden harmadik járata késett.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?