Connecting Europe Express: elindult a különleges vonat, Erdélyt is át fogja szelni

Az expressz a Vasút Európai Évének alkalmából járja be az EU valamennyi tagállamát.

Elindult Lisszabonból a Connecting Europe Express nevű különleges járat. A Connecting Europe Express ötletgazdája az Európai Bizottság és az Európai Vasutak Közössége (CER), apropója pedig az, hogy 2021 a Vasút Európai Éve.

Öthetes útja során az expressz áthalad az Európai Unió valamennyi tagállamán, száznál több városban fog megállni. Romániába szeptember 17-én érkezik majd, Bulgária felől, a giurgiui pályaudvarra. A bukaresti Gara de Nordba aznap, kevéssel fél 1 előtt gördül majd be, s másnap reggel indul tovább Brassó irányába.

A Cenk-alatti város vasútállomására szeptember 18-án, a menetrend szerint 10 óra 8 perckor kell megérkezzen. Brassóból Nagyszeben felé halad majd tovább az expressz. A hosszú út egyik legérdekesebb megállóhelye minden bizonnyal Kiskapus lesz, a maga poszt-apokaliptikus tájképével. Három erdélyi városban fog még megállni a szerelvény,  Kolozsváron, Nagyváradon és Aradon. Utóbbinak az állomásán tölti a 18.-áról 19.-ére virradó éjszakát.

A Connecting Europe Express 19-én, reggel 9 óra körül hagyja majd el az országot, Kürtösön keresztül. Budapesten több mint három órát fog állni a vonat, a Keleti pályaudvaron.

Az  európai vasúti nyomtávok közti különbségek miatt a Connecting Europe Express tulajdonképpen három szerelvényből áll majd: a standardból, az ibériaiból és a baltiból. A vonat mozgó konferenciaközpontként működik és nyilvános vitafórumként szolgál, melynek keretében a résztvevők azt vitatják meg, hogyan lehet a vasutat vonzóbb közlekedési móddá tenni.

Az útvonalon több állomáson szerveznek rendezvényeket a vonat tiszteletére, ezek egy részét online is lehet majd követni. A főszerelvény október 7-én fog megérkezni a végállomásra, Párizsba. Az útvonal és a menetrend itt érhető el. A szervezők arra biztatják a vasút szerelmeseit, hogy az állomásokon köszöntsék a szerelvényt.

(Nyitókép: Facebook/EurópaiBizottság)

Kapcsolódók

Kimaradt?