Értelmetlen fejlesztések: vasútvonal és metró utasok, autópálya autók nélkül

400 millió lejbe került az Otopeni és Bukarest közti vasútvonal, ahol átlagban 9 ember utazik egy szerelvényen.

Nem elég, hogy EU-s viszonylatban elképesztően fejletlen a hazai közlekedési infrastruktúra, ráadásul a fejlesztések egy része értelmetlennek tűnik. Kihasználatlan, s mint ilyen, pénzkidobásnak minősülő beruházásokból Bukarestben és környékén találni a legtöbbet.

A Bukarest főpályaudvarának számító Gara de Nord és az otopeni-i repülőtér közti vasútvonal megépítése 400 millió lejbe került. A vonalat az elmúlt év végén adták át, jelenleg napi 72 szerelvény közlekedik rajta. Az egyetlen gond az, hogy amint arról több román sajtóorgánum is beszámolt, a vonatok szinte üresek, a légikikötőbe tartók, illetve az oda érkezők inkább gépkocsival, taxival utaznak.

A minimális forgalom miatt a Regio Călători vasúttársaság június 1-i hatállyal fel is függesztette a járatait a vonalon. A CFR és a Transferoviar Călători egyelőre kitart, az utasszámról azonban egyik cég sem közöl adatokat, arra hivatkozva, hogy az bizalmas információ.

Cătălin Drulă szállításügyi miniszter napi 600 utasról tud, ami szerinte nem rossz szám. Ez szerelvényenként átlagban kilencnél kevesebb utast jelent, aminek fényében érthető, hogy a Regio Călători bedobta a törölközőt. Az otopeni-i repteret egy autóbusz gyorsjárat is összeköti Bukaresttel, ami szintén nem túl népszerű az utazóközönség körében.

Hol maradnak az utasok?

A reptéri vasútnál sokkal drágább mulatság volt a főváros 5-ös számú metróvonalának a megépítése. Ez a Drumul Taberei lakótelepet köti össze a városközponttal, a megépítése 9 évet vett igénybe, és 3,3 milliárd lejbe került.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A Drumul Taberei lakótelepen kb. 300 ezer ember él, azonban csak elenyésző részük utazik metróval. Volt olyan hónap, amikor az utasok száma a 175 ezret sem érte el, vagyis egy napra átlagban 5 800 jutott. A bukaresti metróhálózatnak 63 megállója van, az utasszám alapján az 5-ös vonal legforgalmasabb állomása az 54. a rangsorban.

A bukaresti metró üzemeltetőjének, a Metrorexnek az adatai szerint az Orizont nevű megállóban egy hónap alatt átlagban 44 744 utas fordul meg, tehát a napi utasszám az 1 500-at sem éri el. 37 metrómegállóban ellenben a havi utasszám meghaladja az 1 milliót, 18-ban pedig a 2 milliót. Ez utóbbiak kihasználtsága több mint hússzorosa az Orizonténak.nem biztos, hogy napi 1 500 uatsért megéri metrómegállót építeni / Fotó: Facebook/Metrorex

Percenként egy autó

A Bukarest és Ploiești közti autópálya sem biztos, hogy megéri azt a 129 millió lejt, amit ráköltöttek. Az Országos Autópálya-és Közútkezelő Társaság (CNAIR) adatai szerint a sztrádaszakaszon havi átlagban 25 800 gépkocsi halad át, vagyis napi 860, óránként 36. Ha feltételezzük, hogy este 10 és hajnali 6 között egyetlen jármű sem veszi igénybe a sztrádaszakaszt, akkor az óránkénti átlag 54-re módosul, tehát egy percnél több telik el két jármű elhaladása között.

A Bukarest és Konstanca közti A2-es autópályán szezonon kívül 200 ezer körül van a havi átlag, ami kb. kilencszerese a Bukarest- Ploiești szakasz kihasználtságának. Az egyetlen pozitívum, hogy utóbbin sokkal lassabban fog elkopni az aszfalt.

(Címlapfotó forrása: Facebook/Metrorex)

Kapcsolódók

Kimaradt?