Kolozsvári metró: 300 millió euró jöhet a helyreállítási tervből, még 1 milliárdot kell előteremteni

A megállók építése miatt 14 ingatlant jelöltek ki lebontásra, az önkormányzat reméli, hogy a kisajátítások nem fognak elhúzódni.

Nehezebb dió lesz a kolozsvári metró megépítése, legalábbis pénzügyi szempontból, mint azt a helyi önkormányzat előzetesen remélte. Az eredeti elképzelés az volt, hogy a teljes beruházást az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében, uniós forrásokból finanszíroznák, azonban az már biztos, hogy nem így lesz.

A PNRR –nek az Európai Bizottsághoz (EB) benyújtott végleges változatában az erdélyi metró 300 millió euróval szerepel, míg a Környezetvédelmi Ügynökséghez benyújtott dokumentációban a projekt költségeit 1,3-1,5 milliárd euróra becsülik. A fennmaradó 1-1,2 milliárd eurót más forrásokból kell előteremtenie a városnak. Mivel a hiányzó összeg körülbelül két és félszerese Kolozsvár idei, 433 millió eurós költségvetésének, a beruházást helyi forrásokból nem lehet finanszírozni, az alternatívát az uniós alapok vagy bankhitel jelenthetné. Az is tény, hogy az EB egyelőre nem bólintott rá a román kormány által összeállított helyreállítási tervre, nem lehet tehát biztosra venni, hogy rendelkezésre fog állni a metróra igényelt pénzösszeg.

5, 8 vagy 11 év?

A kolozsvári metró kivitelezési időtartamának kapcsán több határidő is elhangzott az elmúlt hónapokban. Emil Boc polgármester kijelentette, hogy 2026-re befejeződnek a munkálatok, amit a szakemberek erős kétkedéssel fogadtak. A megvalósíthatósági előtanulmányban 11 év szerepel, az országos helyreállítási tervben pedig 96 hónap, ami 8 év. Oláh Emese alpolgármester vissszafogottan nyilatkozik a témáról. „Az országos helyreállítási terv keretében kiutalt összegek elköltésének határideje 2026, ezt a metró-hév projekt megvalósítása kapcsán Kolozsvárnak is be kell tartania. Viszont ebből nem következik az, hogy 5 éven belül a teljes metró projekt megvalósul, hiszen a helyreállítási alapból csak előzetes munkálatok finanszírozhatók” - magyarázta a Maszolnak.Kolozsvár három évi költségvetésébe kerül a metró megépítése / Fotó: Agerpres

Bár a megaberuházás kapcsán még sok a kérdőjel, az már biztos, hogy bontásokat, kisajátításokat feltételez. A metró és a helyi érdekű vasút övezeti városrendezési tervének előzetes változatában 14 ingatlan lebontására tettek javaslatot a szakemberek. Ezek többsége a Monostori (Moților) úton és a Magyar utcában (21 Decembrie 1989) található, de van néhány a Szentgyörgyhegyi (Muncii) úton és a Szopori (Teodor Mihali) úton is. „Hangsúlyoznám, hogy egy előzetes javaslatról van szó, tehát ez a lista változhat. Az övezeti városrendezési terv és megvalósíthatósági tanulmány elkészítése idén őszre várható, az ingatlanok értékbecslése a kisajátítási folyamat keretében egy következő lépésben kezdődhet el” – mondta Oláh Emese.

A kisajátítások általában heves reakciókat váltanak ki az érintettekből, azonban az alpolgármester asszony reméli, hogy ez érdemben nem fogja akadályozni a kivitelezést. „Peres úton csak a városrendezési terv vagy a megvalósíthatósági tanulmány támadható meg, a kisajátítások esetében csak a kártérítési összeget kifogásolhatják a tulajdonosok. Tehát magát a kisajátítást, és így a munkálatokat bírósági perek nem késleltethetik, így bízom abban, hogy a határidőket be tudjuk tartani” – nyilatkozta a Maszolnak Oláh Emese.

Boc „párhuzamos univerzuma”

Az elmúlt időszakban Emil Boc többször is heves kirohant a projekt metróellenesnek titulált kritikusai ellen, az azonban vitathatatlan, hogy ezek között elismert szakemberek vannak. Ionuț Ciurea, az infrastrukturális nagyberuházásokat monitorozó Pro Infrastructura Egyesület elnöke szerint „Emil Boc egy párhuzamos univerzumban él”. A szakember emlékeztet rá, hogy a bukaresti 5-ös szárnyvonal csak 7 km hosszú, de már 10 éve épül, míg a kolozsvárit kb. 20 kilométeresre tervezik. Ciurea szerint az önkormányzat egy sor nehézséggel nem számol, ahogy azzal sem, hogy azt 50 év múlva sem lehet majd rentábilisan működtetni, mivel nincs meg hozzá a kellő népsűrűség.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Șerban Țigănaș kolozsvári építész, az Építészek Nemzetközi Szövetségének a főtitkára szintén a szkeptikusok közé tartozik. „Eddig nem sikerült megtudnom, hogy kitől származik ez az ötlet. Ha egy szakembertől, akkor szívesen elbeszélgetnék vele, hogy megtudjam, melyek az érvei. (…) Ha a polgármestertől, akkor nagy fenntartásaim vannak” – nyilatkozta az építész, hozzátéve, hogy valamennyi szakértői tanulmány egy nyugat-kelet irányú villamosvonal építését javasolta.

„Szeretném, ha létezne kriotechnika, s felébresztenének a fagyasztásból, amikor működik a kolozsvári metró. Meglehet, hogy soha nem fognak felébreszteni” – jegyezte meg Șerban Țigănaș.

Kapcsolódók

Kimaradt?