banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Van már nevük a kolozsvári metróállomásoknak, csak a megépítésük van hátra

A kolozsvári önkormányzat négy év alatt építené meg a 20 km hosszú földalatti tömegközlekedési vonalat, Bukarestben 7,5 km épült 12 évig.

Újabb fontos lépést tett a kolozsvári önkormányzat a helyi metró létrehozása felé: elnevezték a majdani tömegközlekedési vonal 19 megállóját. A szászfenesi végállomás a Mócföld (Țara Moților) nevet viseli majd, míg a Szamosfalva felőlit Egyesült Európának fogják hívni.

A megállók egy része a felszínen található utca, tér, illetve városrész nevét viseli majd: Monostor, Egyesülés tér, Avram Iancu tér, Mărăști tér, Munka. Ez utóbbi a Szentgyörgy-hegy felé tartó elágazás végállomása. A többség pozitív töltetű fantázianevet kapott: Gyermekek, Egészség, Barátság, Zöld Természet, Sport, Harmónia stb.

A metrómegállók elnevezései a Környezetvédelmi Ügynökséghez benyújtott dokumentációban szerepelnek, amellyel az önkormányzat a környezetvédelmi engedély kibocsátásáért folyamodik. Ennek elkészítői úgy becsülik, hogy a metrónak köszönhetően 10 százalékkal csökkeni fog a levegőbe kerülő károsanyag-kibocsátás Kolozsváron, a súlyos közúti balesetek száma pedig 5 százalékkal.

A beruházás költségeit 1,3-1,5 milliárd euróra becsülik, amire még rájön az áfa. A projektet az országos helyreállítási terv keretében, uniós pénzből szeretnék finanszírozni. A Környezetvédelmi Ügynökséghez benyújtott dokumentációban szereplő ütemterv értelmében a megvalósíthatósági tanulmánynak idén szeptemberig kell elkészülnie. Ugyancsak szeptemberig tervezi megszerezni az önkormányzat a további szükséges engedélyeket. 2021 végén és 2022 folyamán kívánják lebonyolítani a tervezés, illetve a kivitelezés közbeszerzési eljárását.

„Ambiciózus program”

A munkálatoknak 2023 elején kellene elkezdődniük, s 2026 végéig be kell fejeződniük. Ez egy roppant szoros határidő, amit csak az indokol, hogy az országos újjáépítési terv keretében finanszírozott beruházásokat 2026 végéig be kell fejezni.

Azzal, hogy vállalja, négy év alatt építtet meg egy 20 km-es metrószakaszt, a kolozsvári önkormányzat a tűzzel játszik, ugyanis ilyen gyors kivitelezés elképesztő teljesítmény lenne romániai viszonylatban, példa nélküli a rendszerváltás óta eltelt időszakban. A bukaresti Drumul Taberei metróvonal csupán 7,2 km hosszú, azonban a közbeszerzési eljárás meghirdetése és a forgalom megindulása között 12 év telt el.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

„A kivitelezési program ambiciózus” – ismerik el a dokumentum szerzői. A metróalagutak kialakítását két pár, TBM pajzsnak nevezett fúróberendezés végzi majd.

A metró csúcsidőben, maximális járatsűrűség esetében irányonként 15 200 utast szállíthat egy óra alatt. Ehhez a szerelvényeknek 90 másodpercenként kellene indulniuk, vagyis óránként 40 darab, ami valószínűleg ritkán fog megtörténni. Az önkormányzat arra számít, hogy már röviddel az átadást követően egyes szakaszokon, csúcsidőben a metró kihasználtsága a maximális kapacitás 45 százaléka lesz.

(A címlapfotó illusztráció | Forrás: Adobe Stock)

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?