Nem várják meg a metró megépítését – így tehermentesítik a kolozsvári forgalmat

A kolozsvári városvezetés komolyan gondolja a metróépítést a közlekedés tehermentesítésére, már 6 millió eurót el is költött az óriásberuházás megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére. De ez csak hosszú távon oldja meg a lassan már évek óta forgalmi dugókkal küszködő kolozsváriak gondjait. Oláh Emese alpolgármestert a rövidtávú tehermentesítő tervekről, a napokban hozott intézkedésekről kérdeztük.

Legalább két évnek kell eltelnie még addig, amíg a kolozsváriak megtudják, hogy pontosan mennyi pénzből, milyen nyomvonalon és mennyi ideig épül majd meg a kincses város forgalmát tehermentesítő metró és metropoliszövezeti gyorsvasút. Ekkor készül el ugyanis az óriási beruházás teljes dokumentációja, amelyre 6,3 millió eurót áldozott a helyi önkormányzat – tudtuk meg Oláh Emese alpolgármestertől. De a városvezetés addig sem ül ölbe tett kézzel, különböző intézkedésekkel próbál könnyíteni a forgalmon.

Csökken a parkolási lehetőség

Az egyik ilyen intézkedés volt a Republicii (Majális) utcai parkolási lehetőség megszüntetése, amit az autósok egy része elégedetlenkedve fogadott. Oláh Emese alpolgármester azzal érvelt az önkormányzat döntése mellett, hogy a leparkolt gépkocsik megbénítják a forgalmat. „Mindannyian jól ismerjük azt a helyzetet, amikor a kolozsvári Béketér teljesen bedugul, és nem lehet felmenni a Majális utcába, vagy betérni az Onkológia melletti Ion Creangă (Haller Károly) utcába” – magyarázta.

A forgalom tehermentesítése érdekében a városvezetés két felmenősávot alakított ki a Majális utcában, és egy rövid szakaszon – a Haller Károly és a Petőfi utca közötti részen – megszüntették a parkolóhelyeket. Ezzel párhuzamosan felfestették a két sávot, amely a felfelé irányuló forgalmat jelzi, a másik sávot pedig változatlanul hagyták a lemenő ágon – tudtuk meg.

Mivel a módosításokat szakértők javasolták, Oláh Emese abban reménykedik, hogy elmúlik a sofőrök bosszankodása. Szerinte panaszuk abból ered, hogy eddig hozzászoktak az előző szabályokhoz, és szükséges egy kis idő, hogy alkalmazkodhassanak a jelenlegiekhez. Az alpolgármester közölte: ha a módosítás mégsem könnyítené a forgalmat, újabb megoldásokat keresnek.

Elkülönített buszsáv-hálózat Szászfenes és Kolozsvár között

A buszsáv-hálózat kibővítése is régóta szándéka az önkormányzatnak – világosított fel Oláh Emese. Mától, november 5-től a Praktiker és Sörgyár közötti útszakaszon fenntartott buszsáv üzemel, emiatt a Szászfenesi (Calea Floreşti) út 1,4 kilométeres szakaszán parkolóhelyeket szüntet meg vagy helyez át az önkormányzat. Az intézmény a közeljövőben a kimenőágon is kivitelezné a fenntartott sávot.

A módosítással párhuzamosan azonban a meglévő parkolóhelyeket is szükséges átalakítani: nemsokára már nem átlósan parkolnak az autók, hanem a járdaszegély mellé kell lehúzódniuk, így kényelmesen elfér a fenntartott buszsáv is. Emellett folyamatban van a bérletes parkolók számának csökkentése – magyarázta az alpolgármester.

Az útszakasz jelenlegi helyzetéről az mondható el, hogy a Praktiker és az N-csomópont között (a Monostor–Grigorescu közötti útszakasz) mintegy 31 busz, az N-csomópont és a város többi negyede között pedig 70 autóbusz közlekedik óránként – az önkormányzat szándéka tíz százalékkal növelni a forgalomban lévő autóbuszok számát, emelte ki Oláh Emese.

Valósággá válik a 38 kilométeres körgyűrű

Amint arról már korábban írtunk, Kolozsvár önkormányzata a közúti infrastruktúráért felelős társasággal (CNAIR) együttműködési megállapodást írt alá, amelynek értelmében Kolozsvár önkormányzata készítteti el a metropolisz körgyűrű megvalósíthatósági tanulmányát, az övezeti városrendezési tervét és a szükséges műszaki dokumentációt. A tanulmány elkészült, és a CNAIR is jóváhagyta. Ezt a fázist követi a különféle hatóságok láttamozása – például a környezetvédelmi szempontok alapján történő láttamozás –, a városrendezési terv elkészítése és az építkezési engedély kibocsátása, végül maga a megvalósítás – tájékoztatott Oláh Emese.

A későbbiekben a szállításügyi minisztérium feladata lesz a kivitelezési javaslatok összegyűjtése, illetve a kivitelezés is a szaktárca hatáskörébe tartozik, mivel európai uniós pénzösszegekből valósul meg. A nyomvonalat is ismertette az alpolgármester: a tanulmány szerint a 38 kilométeres körgyűrű Gyalu határából indul, és Szászfenest az Eroilor és Someșului utcán keresztül érinti, majd Kolozsvár területén a vízügyi hatóságok hátánál folytatódik és a Cora áruházhoz csatlakozik. Ezt követően a Bucium (Bucsony) utcán, a Dimitrie Coste mezőn és a Tordai úton halad tovább. Érinti a Borhanci negyedet és Szamosfalvát, valamint a Muncii (Munka) sugárutat.

Korszerűsítik a tömegközlekedést

A kolozsvári forgalom tehermentesítése többszereplős, hiszen az önkormányzat hosszútávú feladata kialakítani a megfelelő infrastruktúrát, rövidtávon pedig kibővíteni a meglévő lehetőségeket és állandó modernizálást biztosítani – emelte ki Oláh Emese. Hozzátette, a lakosságnak is nagy szerepe van a tehermentesítésben, hiszen figyelembe kell venniük, hogy a tömegközlekedési vállalat korszerű autóparkkal rendelkezik, és kényelmes közszállítási eszközöket biztosít, amelyeket bármikor használhatnak.

Az alpolgármester emlékeztetett: az elmúlt időszakban az önkormányzat folyamatosan bővítette az útvonalakat, új vonalakat vezet be, és egyre kényelmesebb, valamint környezetbarát eszközöket biztosít a tömegközlekedésben. Szerinte rövidtávon mindenképpen ez az egyedüli megoldás annak érdekében, hogy ne saját személygépkocsit használjanak Kolozsvár lakosai, hanem a tömegközlekedési eszközöket, mindamellett, hogy az alternatív közlekedési eszközök használatára is adott a lehetőség: bicikli, gyalogos közlekedés, rollerek (itt még az országos törvénykezés nem rendelkezik pontos szabályokkal, így körültekintőbbnek kell lenni a rollerhasználat során) – tette hozzá.

„A villanyrendőröket is úgy próbáljuk beállítani, hogy azzal a város központi részeit tehermentesítsük. Például a szászfenesi úton alakuló fenntartott buszsáv megvalósításakor is a villanyrendőrök módosítását tervezzük annak érdekében, hogy a buszok elsőbbséggel indulhassanak” – avatott be a városvezetés terveibe Oláh Emese.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?