banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Az EU sok millió euróval finanszírozza a bukaresti metróhálózat kibővítését

Az Európai Unió 517 millió euróval finanszírozza a kohéziós alapokból egy új bukaresti metróvonal megépítését, amely összeköttetést teremt a jelenlegi metróhálózat és a főváros Henri Coandă nemzetközi repülőtere között, a döntést Corina Crețu regionális politikáért felelős európai biztos jóváhagyta.

Az Európai Bizottság szerdai közleménye emlékeztetett, hogy a beruházási terv része a nagy infrastrukturális fejlesztésekre vonatkozó ágazati operatív programnak. Az uniós támogatást egy 6 kilométeres szakasz megépítésére fordítják, amely része az összesen 14 kilométeres szakasznak. Az unió által támogatott szakaszon hat állomás épül meg, amelyek a már meglévő 1 Mai és a Băneasă kereskedelmi központnál megépülő Tokyo megálló között teremt összeköttetést. A támogatásból 12 metrószerelvényt is vásárolnak. 

Az Európai Bizottság közölte, hogy ez a projekt 1,8 millió állampolgárnak a közlekedését könnyíti meg. A beruházás átadását 2023-ra tervezik, az építkezési munkálatok  várhatóan az év második felében kezdődnek el. A teljes, 14 kilométeres szakaszon összesen 12 megálló lesz, a terv teljes költségét 1,391 milliárd euróra becsülte a közlekedési minisztérium.

A metróhálózat kibővítését Románia eredetileg a 2020-as Európa-bajnokságra ígérte meg az Európai Labdarúgó Szövetségnek (UEFA), de már egy ideje bizonyossá vált, hogy a nemzetközi sporteseményre nem fog elkészülni. Az Eb-n Bukarest is otthont ad majd házigazdaként négy mérkőzésnek.

Kapcsolódók

Kimaradt?