Újabb állomásához érkezett a kolozsvári metró-HÉV-projekt

Aláírta Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és a nyertes cégcsoportulás a kolozsvári metró és helyi érdekeltségű vasút (HÉV) megvalósíthatósági előtanulmányának és tanulmányának, illetve az övezeti városrendezési tervének megvalósítására vonatkozó szerződést. Az önkormányzat képviseletében Emil Boc polgármester, a SWS Engineering SPA – Systra – Metrans Engineering kft. részéről pedig Radu Gabriel Dumitru látta el kézjegyével a 35,9 millió lej (7,43 millió euró) értékű szerződést.

„Kolozsvár történelmének legnagyobb mobilitási projektjét írtuk ma alá, amely nélkülözhetetlen eleme a város fejlesztésének: hozzájárul az életszínvonal növeléséhez, a munkahelyteremtéshez és az általános anyagi jólét biztosításához” - nyilatkozta az eseményt követően Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere.

A Magyarnádas és Bonchida között (Magyarnádas - Méra - Andrásháza - Szucság - Kisbács - Kisbács elosztó - Tetarom I - Kolozsvár állomás - Clujana - IRA híd - Szopor - reptér - Dezmér - Apahida (2 megálló) - Telekfalva (Câmpenești) - Nemeszsuk - Bonchida) közlekedő HÉV kialakítása egyszerűbb feladat, hiszen új állomások létrehozásával és a meglévő állomások felújításával egy létező vasúti infrastruktúrára épül.

Például kisbácsi és a kisbácsi elosztó állomások közé is ékelnek egy új állomást a Törökvágásnál, a Tetarom I-nél és az IRA hídnál is új állomás létesül - utóbbi egy csomópont lesz, itt találkozik a metró és a HÉV. A HÉV-vel a kolozsvári repteret is meg lehet majd közelíteni, a légikikötő így akár Désből vagy Bánffyhunyadból is egyenesen megközelíthetővé válik.

 

A metró két szakaszban épül meg. Az első a Szászfenest és Kolozsvárt összekötő, mintegy 20 kilométeres szakasz, amely Szászfenes Gyaluval határos végéből indulna, a majdani Regionális Sürgősségi Kórház és a Vivo bevásárlóközpont érintésével Kolozsvárra, majd a várost átszelve - a Szamossal párhuzamos nyomvonalon - az IRA hídhoz érkezne.

A szászfenesi szakasz többnyire felszíni lesz, hiszen így jelentősen csökkenthetőek a költségek. A metró második szakasza a Gyalut és Szászfenest összekötő szakasz. Ennek a szakasznak a megépüléséig a gyaluiak a Kolozsvári Tömegközlekedési Vállalat által biztosított buszon juthatnak el a Szászfenesi metróhoz.

Oláh Emese elmondta, a tervezett fejlesztéseket a körgyűrű egészíti ki, így gyakorlatilag megoldódik Kolozsvár metropoliszövezetében a közlekedés. A csütörtökön aláírt projekt 26 hónap kifutású, az 5. hónap végére kell elkészülnie a megvalósítási előtanulmánynak, a 16. hónap végére az övezeti területrendezési tervet, a 26. hónap végére pedig a megvalósíthatósági tanulmányt kell befejezni, ezt követően kezdődhet el a tervezésre és kivitelezésre vonatkozó procedúra.

Kapcsolódók

Kimaradt?