Beruházások: rekordösszeget költött a kormány 2020-ban, kár, hogy nincs látszatja

A gázelosztó rendszer 3 százalékkal bővült, az ivóvízhálózat 1,8 százalékkal lett hosszabb, autópályából 60,6 km épült.

Rekordnagyságú összeget, 53 milliárd lejt költött tavaly beruházásokra a kormány, ami 9,5 milliárddal több a 2019-es értéknél. Az elmúlt hónapokban Florin Cîțu miniszterelnök és kabinetjének tagjai ismételten felemlegették ezt az összeget, annak alátámasztására, hogy az aktuális kormány szakított a PSD gazdaságpolitikájával, s a fogyasztás ösztönzése helyett a beruházásokra helyezi a hangsúlyt.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai ugyanakkor azt mutatják, hogy a tavalyi beruházási rekord nem tükröződik az infrastruktúra állapotában, az elmúlt évekhez hasonlóan tavaly is minimális volt az előrelépés. Az országos gázelosztó hálózat hossza 3 százalékkal nőtt tavaly, 42 287 km-ről 43 563 km-re. Ez azt jelenti, hogy 2020-ban 1 200 km-nyi gázvezetéket fektettek le, ami nem egy világraszóló teljesítmény.

Az INS szerint 2019-ben 955 településen volt vezetékes gáz, melyek közül 247 városi rangú, ami tavaly 956-ra nőtt, a gázzal ellátott városok száma pedig változatlan maradt. Ez azt jelenti, hogy egyetlen falut sikerült rákapcsolni a gázellátó hálózatra. A hazai infrastruktúra állapotát jól érzékelteti az is, hogy a Romániánál jóval kisebb Magyarországon kb. 100 ezer km a gázvezetékek hossza.

45 év alatt utolérjük Magyarországot

Ha az itthoni fejlesztés a tavalyi ütemben fog folyni az elkövetkező években is, akkor 2065-re érjük el a magyarországi gázhálózat jelenlegi hosszát. Tekintetbe véve a két ország területe közti jelentős eltérést, Magyarország gázhálózattal való lefedettsége akkor is számottevően jobb lesz, mint Romániáé.

A romániai háztartások kevesebb, mint felében van vezetékes gáz, s a lakossági fogyasztók száma lassan nő. Ennek egyik oka, hogy rengeteg települése nem hozzáférhető a gáz, ahol pedig az, ott tartózkodóak az emberek, amin lényegesen az sem változtatott, hogy ingyenessé vált a hálózatra való rácsatlakozás. „Az ingyenes gázbeveztés tulajdonképpen nem ingyenes, az elkövetkező években ki kell majd fizetni, ezért az emberek ódzkodnak tőle. Másrészt nincs kellő kivitelezési kapacitás a hálózat meghosszabbítására és a gázbevezetésekre” – magyarázza Emil Drăghici, a Romániai Községek Egyesületének az elnöke.

Tavaly nyáron, Virgil Popescu, akkori energiaügyi miniszter bejelentette, hogy a tárca célkitűzés 4 év alatt megduplázni a gázfogyasztók számát, ami puszta álmodozásnak tűnik. A gázhálózat tavalyi fejlődése egyáltalán nem volt kiemelkedő, hiszen 2018-ban 1 157, 2015-ben pedig 1 350 km-rel bővült.

Az is biztos, hogy a beruházásokra költött pénzből az ivóvízhálózatra sem jutott túl sok, az ugyanis csak 1,8 százalékkal nőtt 2020-ban. Nagyobb volt az előrelépés a szennyvízhálózat terén, amely 4,7 százalékkal bővült.

A közúti infrastruktúra 2020-as fejlesztésével szintén nem büszkélkedhetünk, mindössze 60,6 km hosszúságú autópálya készült el. A Ziarul Financiar gazdasági napilap hónapokkal ezelőtt, írásban kérte a Pénzügyminisztériumot, hogy részletes elszámolással mutassa be, mire ment el a beruházásokra költött 53 milliárd lej, azonban a válasz a mai napig nem érkezett meg.

(Nyitókép: Máramaros Megyei Tanács)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?