Kiépült a víz- és szennyvízhálózat a szilágysági Debren községben

A hat településből – Doba, Debren, Szentkirály, Vérvölgy, Nagymon és Csóra – álló szilágysági Debren községben befejezték a víz- és szennyvízhálózat kiépítését, az elkészült beruházást a napokban veszi át az önkormányzat, ezt követően a lakások csatlakozhatnak a hálózathoz.

A több mint 1600 fős község 80 százaléka magyar nemzetiségű, csak a községközpont és Csóra tekinthető román településnek.

Bogdán Ferenc-István üzletemberből lett sikeres polgármester. Bár 2016-ig nem dolgozott adminisztrációban, az önkormányzati választáson elnyerte a lakosok bizalmát, azóta polgármesterként a községet fejleszti eredményesen, mert mint mondta, az üzleti életben szerzett tapasztalatait az önkormányzat terén is tudta alkalmazni, ezáltal számos elnyert pályázatot tudhat maga mögött.

A Helyi Fejlesztési Országos Program (PNDL) révén 49 milliárd lejt kaptak a víz- és csatornahálózat bővítésére illetve kiépítésére.

A polgármestertől megtudtuk, hogy a tanyákon kívül nincs olyan lakás, ahol ne tudnának csatlakozni a víz- és csatornahálózatra. A napokban befejezték a munkálatokat, községszinten bővítették a hálózatot az elmaradt kis utcákban, és ott, ahol eddig még nem volt, Nagymonban és Csórán, kiépítették a rendszert. A községvezető megjegyezte, hogy az eddig szolgáltatás nélkül lévő 300 lakás bármikor csatlakozhat a víz- és szennyvízhálózatra.

„Kicsi és szegény a községünk, de sokat haladtunk. Az idegenek folyamatosan jelzik, hogy jó úton vagyunk, mert látszik a fejlődés. A jövőben arra fogunk törekedni, hogy befektetőket vonzzunk erre a vidékre” – nyilatkozta a polgármester.

(Címlapképünk illusztráció, forrása: Kolozs Megyei Tanács)

Kapcsolódók

Kimaradt?