Ez aztán a munkatempó: kilenc mozdonyt újított fel a CFR Călători három év alatt

Az állami vasúttársaságnak összesen 150 mozdonya és motorvonata van.

Nem mondhatni, hogy viharos gyorsasággal változnának a dolgok a CFR Călători háza táján. Az állami tulajdonban levő, személyszállításra szakososdott vasúti társaság kilenc mozdonyát korszerűsítette az utóbbi három évben. A teljes állomány 450 mozdonyt tesz ki, tehát ha a korszerűsítés továbbra is ebben az iramban folyik, röpke 150 év alatt a járműpark egésze meg fog újulni.

„A biztonságos és kényelmes körülmények között történő szállítás biztosítása érdekében, a mozdonypark modernizálása és a beütemezett javítások elvégzése prioritással bíró tevékenységek a CFR Călători számára, melyek a rendelkezésre álló, főleg saját források függvényében történnek” – válaszolta a cég a Ziarul Financiar gazdasági napilap megkeresésére.

A cégnek 1 100 vasúti kocsija van, melyek közül 110-et újítottak fel a 2018 és 2020 közti időszakban. Ezen felül évi 400 javítást végeznek a vagonokon, 300-at pedig a mozdonyokon. A járműpark modernizálása felújítások, nem pedig beszerzések révén történik, a CFR Călători ugyanis veszteségesen működik, csak az utóbbi négy évben 600 milliónál nagyobb értékű deficitet halmozott fel.

A CFR járműparkjának a műszaki állapota ugyanakkor összhangban van a vasúti infrastruktúráéval. A vasúti pályák olyannyira elavultak, hogy az 60 km/h már jó átlagsebességnek számít a személyszállító szerelvények esetében.

Két, magánkézben levő vasúttársaság, az Astra Trans Carpatic és a Softrans rendelkezik 160 km/h csúcssebességre képes mozdonyokkal, illetve szerelvényekkel, azonban ezt sosem érik el, mivel a pálya műszaki állpota nem teszi lehetővé. Ezek a szerelvények Craiova és Brassó, illetve Arad és Bukarest között kozlekednek.

(Nyitókép: clubferoviar.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?