Költségvetési sokk: 40 milliárd lejbe kerülhet a kormánynak az energiaárak befagyasztása

Ez az összeg, mely nem szerepel az idei büdzsében, szinte duplája az év első öt hónapjában összejött költségvetési hiánynak.

Hozzávetőleges számítást végzett az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) arra vonatkozóan, mekkora összeget kell megtérítsen idén a kormány a szolgáltatóknak a gáz és a villanyáram hatósági árszabályozása miatt. A kalkulusok eredménye döbbenetes összeg, 40 milliárd lej.Fotó: Pixabay

„Ez nem egy hivatalos összeg, hivatalosan ugyanis nem kértek tőlünk semmilyen számítást. Mi folyamatosan egyeztetünk a Pénzügyminisztériummal és az Energiaügyi Minisztériummal, s egy ilyen egyeztetés alkalmával hangzott el, hogy készítsünk egy becslést. Ezt mi meg is tettük, az adatokat egy Excel táblázatban juttattuk el az energetikai tárcának. A becsült összeg 40 milliárd lej” – nyilatkozta a Maszolnak Nagy-Bege Zoltán az ANRE alelnöke.

Ki tudják-e fizetni?

„Piaci források felteszik maguknak a kérdést, hogy vajon a kormány ki tudja-e fizetni ezt az összeget?” – írja az economica.net gazdasági hírportál. A kérdésfeltevés teljes mértékben jogos, hiszen 40 milliárd lej több mint a fele az idei évre betervezett 77 milliárd lejes költségvetési hiánynak, amiben nincsenek benne az energetikai árkompenzáció költségei.

A 2022-es bruttó hazai termék kb. 3 százalékával egyenértékű összeg annak fényében is szörnyen nagy, hogy az év első 5 hónapjában a költségvetési deficit mindössze 20,9 milliárd lej volt, s júniusban sem fogja elérni a 40 milliárdot. Ez azt jelenti, hogy a kormánynak az első félévi költségvetési hiányt meghaladó összeget kellene előteremtenie az energiaár maximálásának költségeire.

Márciusban a kormány úgy dolgozta ki a gáz és a villanyáram befagyasztásának a szabályait, hogy nem ismerte az intézkedés pontos költségeit. Ennek objektív okai voltak, nem lehetett ugyanis pontosan tudni, hogy hónapok múlva mekkorák lesznek az árak, ugyanakkor a szakemberek már az év elején jelezték, további drágulásokra lehet számítani. Az energiaárak szabályozásának a költségei nem szerepelnek tehát az idei büdzsében, csak az augusztusra várható költségvetés-kiigazításba fognak bekerülni.

A 40 milliárd lej nem eltúlzott becslés, mivel a piacon óriásiak az árak, hangsúlyozza Nagy-Bege Zoltán. A földgázzal jelenleg 800 lej/MWh körüli árakon kereskednek, míg a villanyáram tőzsdei átlagára 1700 lej/MWh, de kötöttek már üzletet 3000 lej/MWh-s áron is.

Ezzel szemben a háztartási fogyasztóknak, fogyasztástól függően 680 vagy 800 lej/MWh-s áron számlázzák az áramot, a gázért pedig 310 lej/MWh-t kell fizetniük, mely tarifákban az energia ellenértéke mellett más költségek is benne foglaltatnak. A hatalmas különbözetet a szolgáltatók előlegezik meg, mivel a többségük nem termelő, az energiát piaci áron kénytelen megvásárolni, s jóval olcsóbban, hatósági áron adja tovább.

Elhibázott koncepció?

Sok áram- és gázszolgáltató máris kritikus helyzetben van, bankkölcsönök révén tud csak felszínen maradni. A kérdés pedig, hogy lépes lesz-e a kormány előteremteni a 40 milliárd lejt, annak tükrében is jogos, hogy a Ciucă-kabinetnek még mindig vannak tartozásai a szolgáltatók felé a 2021 november 1. és 2022 március 31. között érvényben levő energetikai árszabályozás miatt. Márpedig annak a költségei mindössze 7 milliárd lejt tettek ki.

Nagy-Bege Zoltán azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy a kormánynak jelentős pluszbevételei is származtak az energetikai szektorból a hatalmas árak miatt, áfa és az ágazati cégekre kivetett többletadó formájában.  Ezekhez jönnek még az osztalékok, amiket a kormány felvesz az állami tulajdonban levő energetikai vállalatoktól.

Az energiaszolgáltatók szakmai szervezete, az AFEER jelenlegi formájában elhibázottnak tartja az árszabályozást. „Úgy véljük, hogy változtatni kell a támogatási rendszeren, mert ha nem, akkor a lejártával iszonyú sokk éri majd a fogyasztókat. 2023 áprilisában az árak több mint duplájukra fognak nőni a fogyasztók számára. Megjegyzem, hogy az AFEER kezdettől fogva azt javasolta, a támogatás azokat a fogyasztókat célozza meg, akiknek valóban szükségük van rá” – nyilatkozta az economica.net-nek Laurențiu Urluescu, az AFEER elnöke.

Kapcsolódók

Kimaradt?