Két év alatt 45-szörösére nőtt azon fogyasztók száma, akik termelik is a villanyáramot

2019-ben még csak 303-an voltak, 2021 végén már közel 18 ezren. Idén közel háromszor annyi pénzt kapnak az áramért, mint 2021-ben.      

Két év alatt 45-szörösére nőtt azon romániai háztartások száma, melyek nem csupán fogyasztják, hanem termelik is a villanyáramot, a saját igényeiket meghaladó mennyiséget pedig az országos hálózatba juttatják. Ezen, a szaknyelvben termelő-fogyasztókként emlegetett ügyfelek (románul prosumator, angolul prosumer) száma 303 volt 2019 végén.Pénz hoznak a házhoz a napelemek | Fotó: Pixabay

Az Országos Energia-szabályozó Hatóság (ANRE) adatai szerint egy év alatt 1 634-re nőtt a számuk, 2021 végén pedig már 13 707-en voltak, ami 45-szörös növekedésnek felel meg. Az ANRE becslései szerint az idei év végére a termelő-fogyasztók körülbelül 30 ezren lesznek. Elsöprő többségük magánszemély, de cégek és állami intézmények is vannak köztük. A jelenlegi termelő-fogyasztók beépített teljesítménye 85 MW.

A legtöbb, 2 722 termelő-fogyasztó a Dél-nyugati Fejlesztési Régióban van. A második a Székelyföldet is magába foglaló Központi Fejlesztési Régió 2 232-es létszámmal. Az észak-nyugati régióban 1 499, a Bánságot és Hunyad megyét jelentő nyugatiban pedig 1 506 olyan fogyasztó van, akik termelik is az áramot.

A termelő-fogyasztók napelemekkel állítják elő az áramot. Amikor a saját fogyasztásuknál többet termelnek, a felesleg az országos elosztó hálózatba kerül, amikor pedig kevesebbet, akkor onnan kapják az energiát. A fogyasztásuk értékét a maguk által megtermelt és az országos rendszerbe juttatott villanyárammal kompenzálhatják.

A hatályos szabályozás értelmében a termelő-fogyasztók a bukaresti áramtőzsdén (OPCOM) az előző évben kötött másnapi szállításra vonatkozó, úgynevezett spot szerződések átlagárát kapják a hálózatba juttatott áramért. Ez tavaly 19 bani/kWh volt, idén azonban közel a háromszorosa, 55 bani/kWh, vagyis a termelő-fogyasztók haszonélvezői a magas energiaáraknak.   

A robbanásszerű növekedés ellenére a termelés-fogyasztás egyelőre gyerekcipőben jár Romániában. A területileg sokkal kisebb Hollandiában 5,3 GW a termelő-fogyasztók beépített teljesítménye, amiből 3 GW, vagyis 3 ezer MW magánszemélyek tulajdonában van. Ez 35-szöröse a romániai értéknek, de a cernavodai atomerőmű beépített teljesítményének is több, mint duplája.

Arról, hogy nemzetközi viszonylatban hol áll Románia ezen a téren, sokat elmond az is, hogy a Háromszéknél kisebb területű Luxemburgban 160 MW a termelő-fogyasztók beépített teljesítménye. Európában Németországban és Olaszországban a legnagyobb a termelő-fogyasztók beépített teljesítménye, utóbbiban 900 ezer olyan fogyasztó van, aki termeli is a villanyáramot.

Kapcsolódók

Kimaradt?