Energiaár-szabályozás: áprilistól nem kell fizetnünk előfizetési díjat

Ez az intézkedés a legtöbb fogyasztó esetében 10-20 lejjel fogja csökkenteni a villanyszámla értékét.

Sok, jelenleg érvényes áramszolgáltatási szerződésben szerepel egy előfizetési díj, melynek az értéke, szolgáltatótól függően általában 10 és 20 lej között mozog. Azok a fogyasztók, akiknek ilyen szerződésük van, jellemzően kisebb egységáron kapják a villanyáramot, mint azok. akik nem fizetnek előfizetési díjat.Az intézkedés 2023 március 31-ig érvényes | Fotó: Agerpres

Április 1-től ezek az ügyfelek megszabadultak az előfizetési díjtól, az energiaárakat szabályozó 27-es sürgősségi kormányrendelet értelmében ugyanis egy éven át, 2023 március 31-ig a szolgáltatók nem számolhatnak fel ilyet a fogyasztóknak. Kivételt képeznek azok az esetek, amikor a szolgáltató időszakos műszaki ellenőrzést köteles biztosítani a fogyasztónak az előfizetési díj fejében.

A lakossági ügyfeleknek maximum 0,68 lej/kWh-val lehet számlázni 100 kWh fogyasztás alatt, ha pedig 2021 során havonta 100 és 300 kWh közti mennyiségű áramot használtak, akkor 0,80 lej/kWh-val. A havi 300 lej/kWh-nál többet fogyasztó háztartások fizetnek majd, mint a katonatiszt, mivel rájuk nem vonatkozik az árplafon. Nagy-Bege Zoltán, az Országos Energia-szabályozó Hatóság (ANRE) alelnökének a tájékoztatása szerint a mintegy 9 millió háztartási fogyasztó közül 1 millióan nem esnek a 27/2022-es sürgősségi rendelet hatálya alá, s fogják piaci áron fizetni a villanyáramot.  

Kapcsolódók

Kimaradt?