banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Az energiatermelés is megsínyli a szárazságot

2017 óta nem volt olyan kevés víz a vízerőművek tározóiban, mint jelenleg.

Öt éve nem volt olyan alacsony a hazai víztározók feltöltöttségi szintje, mint jelenleg. Július elején, a Transelectrica adatai szerint a villanyáram termelésre használt vízgyűjtő tavak 78,6 százalékban voltak feltöltve. Ez a szárazság következménye, a téli időszakban ugyanis a megszokottnál kevesebb csapadék hullt, s az ország egyes vidékeit jelenleg is aszály sújtja.Fotó: Facebook/Hidroelectrica

2021 júliusának elején a víztározók 95,6 százalékban voltak feltöltve, s 2018 óta a feltöltöttségi szint mindig 90 százalék fölött volt ebben az időszakban. 2017-ben a mostaninál lényegesen rosszabb volt a helyzet, a tározókban akkor csak a befogadó kapacitásuk 64,2 százalékának megfelelő mennyiségű víz volt.

„Hidrológiailag gyenge az idei év összehasonlítva az elmúlt 5 évvel, de gondok nincsenek. Az idei távolról sem a Hidroelectrica leggyengébb éve.  (…) Az a fontos, hogy jól működjön a többi termelő, hogy tartalékolni tudjuk a vizet télre” – nyilatkozta a vízerőműveket működtető Hidroelectrica egyik munkatársa a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak.

Az állami tulajdonban levő Hidroelectrica tavaly 16,6 TW elektromos energiát termelt, amihez a víztározók erőművei 5,5 TW-tal járultak hozzá. A roppant gyenge 2017-es évben a vállalat termelése mindössze 14 TW volt.

Románia energetikai rendszerének legfontosabb elemét a vízerőművek jelentik, melyek a 18 314 MW teljes beépített kapacitás 36,3 százalékát adják. Július 11-én, reggel 9 órakor, a Transelectrica adatai szerint az országban előállított villanyáram 27,78 százaléka származott vízerőművekből, 22,17 százalékát pedig a cernavodai atomerőmű adta.

A jelenlegi világpolitikai helyzetben különösen fontos volna, hogy a vízerőművek a lehető legnagyobb teljesítménnyel tudjanak termelni, mivel a földgáz és a kőolaj ára az egekben jár, Románia áramtermelési kapacitásának 14,3 százalékát pedig a szénhidrogén-tüzelésű erőművek adják.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?