Virgil Popescu tanácsa az áramfogyasztóknak: szerződjenek a Hidroelectricával

Az állami vállalat ajánlata összehasonlíthatatlanul jobb a konkurencia árainál.

Április 1-től új, a lakosságot a rendkívül magas áraktól megvédeni hivatott szabályok lépnek életbe az energetikai piacon, melyek azonban van egy gyenge pontjuk: csak egy adott fogyasztási küszöb alatt érvényesek.Jól jár, aki a Hidroelectricával szerződik | Fotó: Agerpres

A szabályozás értelmében 2022 április 1. és 2023 március 31. között azok a háztartások, melyek havi 100 kWh-nál kevesebb villanyáramot használnak, maximum 0,68 lej/kWh-t fognak fizetni érte. Azon lakossági fogyasztóknak, akik 100 és 300 kWh közti mennyiséget használnak, legfeljebb 0,80 lej/kWh tarifával számlázhat a szolgáltató.

Azok esetében, akik ennél többet fogyasztanak, nincs árplafon, bár az szabályozva van, hogy a szolgáltatók mekkora árrést alkalmazhatnak, mivel azonban a beszerzési árra nincs ráhatása a kormánynak, ettől még lehet csillagászati az áram fogyasztói ára. Virgil Popescu energiaügyi miniszter ezen kategóriának szolgál tanáccsal arra nézve, hogyan kerüljék el a bődületes számlákat anélkül, hogy sötétben vagy hidegben kellene ücsörögniük.

„Azt hiszem, hogy akik 300 kWh fölött fogyasztanak, s közéjük tartozom én is, mivel hőszivattyúval fűtök, vonzónak találhatják a Hidroelectrica ajánlatát. Az ajánlat egy éve változatlan, időközben azonban sokat fejlődött a cég informatikai háttere, a váltás most azonnal megtörténik, pár perc alatt” – nyilatkozta Virgil Popescu.

A miniszternek igaza van, hosszú ideje ugyanis a Hidroelectrica szolgáltatja legolcsóbban az áramot. Az Országos Energia-szabályozó Hatóság (ANRE) árösszehasonlítója szerint, azoknak a Kovászna megyei háztartási fogyasztóknak, akik március folyamán szerződnek le az állami vállalattal, 0,69 lej/kWh tarifával fogják számlázni az áramot. Ez olcsóbb, mint a havi 300 kWh-nál kevesebbet fogyasztók számára megállapított árplafon. A második legkedvezőbb az Enel ajánlata, 1,41 lej/kWh, a harmadik pedig az Electricáé, 1,51 lej/kWh. Előbbi 108, utóbbi pedig 119 százalékkal nagyobb a Hidroelectrica tarifájánál.

Kapcsolódók

Kimaradt?