Egyszerűbben és gyorsabban juthat hozzá a lakosság az olcsó villanyáramhoz

Online is lehet már szerződni a Hidroelectricaval, amely lényegesen kisebb tarifával dolgozik, mint a konkurencia.

Immár online szerződéskötésre is lehetőségük van azoknak, akik szeretnének a messze legolcsóbb elektromos energiát kínáló Hidroelectrica ügyfelei lenni. A lakossági fogyasztók a https://client.hidroelectrica.ro/  linken keresztül tölthetik fel a szerződéskötéshez szükséges dokumentumokat.Vízzel könnyű olcsó áramot termelni | Fotó: Hidroelectrica

Mostanáig roppant körülményes és időigényes volt a Hidroelectricaval szerződni, az állami vállalat ugyanis csak 2021 januárjában lépett be a háztartási szolgáltatás piacára, ezért nem rendelkezik elég ügyfélszolgálati munkatárssal és az ahhoz szükséges logisztikával. Mivel egyes ügyfelek hónapokat kellett várjanak a szerződés megkötésére, decemberben az Országos Energia-szabályozó Hatóság (ANRE) 410 ezer lejre bírságolta a céget.

Szeptember végén a vízerőműveket működtető nagyvállalatnak 20 ezer lakossági ügyfele volt, de sokkal több is lehetett volna, ha a munkatársai jobban boldogulnak a szerződéskötési kérelmek feldolgozásával. A nagy érdeklődés nem véletlen, a Hidroelectrica sokkal alacsonyabb tarifával dolgozik, mint a konkurencia.

Az ANRE árösszehasonlítója szerint jelenleg valamennyi erdélyi megyében a Hidroelectrica ajánlata a legkedvezőbb. Kovászna megyében 123 szabadpiaci ajánlat közül választhatnak a lakossági fogyasztók. Ezek közül kimagaslik a Hidroelectrica Viitor Verde (Zöld Jövő) ajánlata, melyben 0,69 lej/kWh a fogyasztói ár. Ennél a második legjobb ajánlat is 70 százalékkal drágább: a Nova Power & Gas 1,17 lej/kWh áron kínálja az áramot.

A fő áramszolgáltatók minimum kétszeres áron számlázzák majd az energiát azoknak, akik most szerződnek le velük: a CEZ, az E.ON és az Electrica legjobb tarifái 1,56 és 1,82 lej/kWh között mozognak.

A Hidroelectrica azért tudja olcsóbban adni a villanyáramot, mivel azt kizárólag vízenergiából állítja elő, így nem érinti sem a gáz, sem pedig a széndioxid-kibocsátási bizonylatok drágulása. A lakosság jelenleg kevéssé érzi meg az áram drágulását, köszönhetően az árplafon bevezetésének és a kormány által kidolgozott kompenzációs mechanizmusnak. Ezek az intézkedések azonban csak március 31-ig lesznek érvényben, a többmillió ügyféllel rendelkező piacvezető szolgáltatók pedig január 1-től drasztikusan, 70-80 százalékkal emelték az áraikat.

Kapcsolódók

Kimaradt?