Alro: 1 300 embert küldenek kényszerszabadságra, tüntetést hirdetett meg a szakszervezet

A konfliktus az energiaválság miatt tört ki, a szakszervezet a kormányfő segítségét kéri.

Tüntetést hirdetett meg csütörtök délutánra a slatinai Alro alumínium kombinát szakszervezete, az Aluministul. A megmozdulás oka, hogy a vállalat részleges leállítása miatt kényszerszabadságra küldenek 1 300 dolgozót. A cégvezetés a termelési kapacitás 60 százalékos csökkentéséről határozott a közelmúltban, mivel a villanyáram horribilis ára miatt jelenleg nem kifizetődő az alumíniumgyártás.Ilyen energiaárak mellett nem éri meg termelni/Fotó: Facebook/Alro

Az Aluministul közleményben fordult a kormányfőhöz, azt kérve tőle, hogy mentse meg a román ipart. Constantin Popescu szakszervezeti elnök azt állítja, hogy korábban már kérték az államfőtől és a kormánytól is, hogy tegyenek lépéseket az Alro érdekében, azonban semmi sem történt.

A termelési kapacitás leépítésének hosszan tartó következményei lesznek, állítja a szakszervezet, a kemencék és az elektrolízis-berendezések újraindítása ugyanis százmilliós nagyságrendű befektetést feltételez.

Az Alro a legnagyobb hazai áramfogyasztó, 2020-ban 3,22 TWh energiát használt fel, ami az ország teljes fogyasztásának több mint 5 százaléka. A legnagyobb európai alumínium kombinátok közé tartozó Alro az utóbbi időben nem tudott elfogadható áron villanyáramot vásárolni.

Az elmúlt három hónapban a cég 84 alkalommal próbált meg versenytárgyaláson beszerezni elektromos energiát, de csak kétszer sikerült. November 4-én 520 lej/MWh áron kötött le villanyáramot az Alro a 2022 április 1. – június 30. időszakra, december 23-án pedig már 900 lej/MWh-ért vásárolt csekély mennyiségű, 3 720 MWh áramot.  

A holnapi tüntetésre a kombinát bejárata előtti téren kerül majd sor.

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?