Két személyt őrizetbe vettek , 117-et pedig megbírságoltak a parlament előtti tüntetésen

Összesen 117 bírságot osztott ki közel 200 ezer lej értékben a csendőrség a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) által szervezett keddi tüntetésen. További 211 tüntetőt igazoltattak, két embert őrizetbe vettek – írja az Observator News portál.

A fővárosi rendőrség szerdán bejelentette, büntetőeljárás indult a parlament előtt tüntetők magatartása miatt. Két férfit őrizetbe vettek, kérik előzetes letartóztatásukat. A december 21-ei bukaresti tüntetés nyomán több eljárást indítottak a hatóságok a közrend és nyugalom megzavarása, rongálás és veszélyes tárgyak jogellenes birtoklása miatt.

Az őrizetbe vettek között van egy 23 éves fiatalember, aki állítólag erőszakkal akart bejutni a szenátus kapuján. Másikuk egy 50 éves férfi, akit azzal gyanúsítanak, hogy festékszóróval fújt be egy autót, amely a parlament udvarában parkolt.

Fotó: Agerpres

A keddi események után az AUR lemondta a szerdai tüntetések megszervezését. Úgy fogalmaztak, akkor folytatják, ha Nicolae Ciucă miniszterelnök felelősséget vállal a zöldigazolvány bevezetéséért – mondta George Simion, a párt társelnöke a Mediafax hírügynökségnek.

Az AUR vezetői által összehívott heves tüntetésen a kötelező munkahelyi zöldigazolvány bevezetése ellen tiltakoztak.  A demonstráció során körülbelül 200–300 ember erőszakosan bevonult a parlament udvarára. Lucian Bode belügyminiszter azzal vádolta meg az AUR képviselőit, hogy az ellenzéki párt tagjai a saját belépőkártyáikkal több személyt is bejuttattak a parlament udvarára személygépkocsijukkal.

Amint a híradásokból kedden kiderült, a tüntetők több autót, köztük a Japán és az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségi szolgálati autóját is megrongálták, olyan üzeneteket fújtak a gépjárművekre, mint „tolvajok”, „gyilkosok”. Lucian Bode belügyminiszter szerint ugyanakkor a csendőrség beavatkozása csak jobban felszította volna a helyzetet.

Amint a Maszolon megírtuk, a történtek miatt feljelentést tett a főügyészségen és a rendőrségen Alexandru Muraru parlamenti képviselő, a kormánynak az emlékezetpolitika előmozdításáért, valamint az antiszemitizmus és az idegengyűlölet elleni küzdelemért felelős különmegbízottja a parlament épülete előtti keddi tüntetésen használt náci szimbólumok miatt.

Muraru szerdai közleményében leszögezi, a náci jelképek használata bűncselekménynek számít, ezt ki kell vizsgálni és szigorúan szankcionálni kell. A román állam nem tolerálhatja az ilyen megnyilvánulásokat, amelyek sértik a náci Németország koncentrációs táboraiban életüket vesztett emberek emlékét.

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?