FRISSÍTVE – A Covid-igazolvány ellen tüntetők egy csoportja elindult a kormány székháza felé

Kedden reggel néhány százan kezdtek tüntetni a parlament előtt a kötelező munkahelyi Covid-igazolvány bevezetése ellen, miközben a kormánykoalíció az ezt szabályozó törvénytervezetről tárgyal. A demonstrációt a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) szervezte. FRISSÍTÉS: A déli órákra a tömeg több mint ezerötszáz fősre duzzadt. A demonstrálók egy csoportja betört a parlament udvarára és az épület ajtaiat rángatva próbált bejutni a szenátushoz. FRISSÍTÉS 2: A tüntetők Japán és az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségi autóit megrongálták. FRISSÍTÉS 3: A csendőrség illetékesei megpróbálják meggyőzni a bukaresti parlament udvarára behatolt tüntetőket, hogy hagyják el az intézmény területét. FRISSÍTÉS 4: George Simion tüntetésszervező a sajtónak kijelentette, azok a törvényhozók, „akik kiállnak a nép elé és közlik, hogy nem szavazzák meg az igazolvány bevezetését, kijöhetnek, velük nem lesz bajuk a románoknak, gondolom, meg is tapsolják őket”. FRISSÍTÉS 5: A csendőrség erősítést küldött a helyszínre. FRISSÍTÉS 6: A megmozdulás egyik szervezője, George Simion AUR-társelnök „átvezényelte” a tüntetők egy csoportját a kormány székházához.

A tüntetés reggel 9 óra körül kezdődött a parlament épülete előtt, ahol néhány százan gyűltek össze. A tüntetők zászlókat és pannókat hoztak magukkal, amelyeken a Covid-igazolvány bevezetése elleni üzenetek olvashatók. 

A tüntetést az AUR szervezte, a párt vezetője, George Simion azt mondta, hogy tízezer embert szeretne az utcára vinni a parlament előtti demonstrációra. „Gyertek, sokan vagyunk a Parlament előtt” – mondta Simion, aki élőben közvetítette a megmozdulást Facebook-oldalán. A tüntetők azt skandálják: „Szabadságot!” és „Románia, ébredj fel!” A tüntetés idejére az Egyesült Nemzetek (Națiunile Unite) sugárútján lezárták a forgalmat. 

Fotó: pillanatkép George Simion élő közvetítéséből

A demonstráció idején tárgyalja a kormánykoalíció az Alexandru Rafila egészségügyi miniszter által kezdeményezett új törvényjavaslatot a Covid-igazolvány munkahelyi bevezetéséről.

A kötelező zöldigazolványt a törvénytervezet értelmében akkor vezetnék be, ha az új koronavírus-fertőzöttek száma tartósan, három egymást követő héten keresztül nő és eléri az 1,5 ezrelékes szintet. Ugyanakkor a kormány korlátozott számban utalványokat ad az ingyenes koronavírus-tesztelések elvégzésére, hogy a gazdasági szereplők alkalmazkodhassanak a bizonyítvány bevezetése miatt kialakult helyzethez – közölte az egészségügyi minisztérium hétfőn este.

Fotó: Agerpres

„Azzal, hogy a kormány ingyenes utalványokat biztosít a teszteléshez, biztosítja a gazdasági szereplők alkalmazkodását a COVID-19 tanúsítvány bevezetése által teremtett helyzethez, és elősegíti a járvány megfékezését” – olvasható a szaktárca közleményében.

Ugyanakkor leszögezik: a kötelező Covid-igazolvány alkalmazása akkor szűnik meg, ha a megbetegedések száma folyamatosan csökken és a fertőzési ráta egy ezrelék alá csökken.

Tüntetők egy csoportja megpróbál betörni a parlament épületébe

FRISSÍTÉS: Kedden délben immár több mint 1500 személy tiltakozik a bukaresti parlament környékén a Covid-igazolvány bevezetése ellen. A tüntetők közül mintegy száz személynek sikerült behatolnia a parlament udvarára.

A tüntetők egy része annak ellenére sem hagyta el a területet, hogy a demonstrációt szervező AUR társelnöke, Claudiu Târziu erre felkérte őket.

A demonstrálók ennél is tovább mentek, egy csoportjuk be akart hatolni az épületbe, melynek ajtaját rángatták. A csendőrség állította le őket, miközben a rendőrség fokozott készültséget rendelt el a parlament köré.

Japán és az Egyesült Államok nagykövetségi autóit megrongálták a tüntetők

FRISSÍTÉS 2 – A parlament udvarára betörő tüntetők több személygépkocsit is megrongáltak. Az idő közben oda érkező George Simion, a demonstrációt szervező AUR társelnöke azt mondta, a tüntetők azért rongálták meg az autókat, mert azok sofőrjei „obszcén dolgokat mutogattak” a demonstrálóknak.

Kiderült, az Amerikai Egyesült Államok és Japán romániai diplomáciai képviseletének szolgálati járműveit támadták meg a tüntetők. Az USA bukaresti nagykövetének a szenátus elnökével, Florin Cîțuval volt szakmai találkozója, és ugyanebből a célból érkezett Japán nagykövete is, ám vele az incidensek miatt már elmaradt a találkozó.

Nem sokkal korábban Dan Barna, épületben zajló ülés vezetője a Digi24 hírtelevíziónak elmondta, tudomásuk van róla, a parlament udvarában, a szenátus bejárata környékén a tüntetők több személygépkocsit is megrongáltak. Az épület bejáratait egyébként a parlament védelmi szolgálata lezárta.

A csendőrség szép szóval próbálja kitessékelni a tüntetőket

FRISSÍTÉS 3 – A csendőrség illetékesei megpróbálják meggyőzni a bukaresti parlament udvarára behatolt tüntetőket, hogy hagyják el az intézmény területét, írta meg az Agerpres hírügynökség.

A fővárosi csendőr-felügyelőség tájékoztatása értelmében a tárgyalócsapatok megpróbálják távozásra bírni a bent tartózkodó tiltakozókat. „A csendőrök eddig nem alkalmaztak sem erőszakot, sem a felszerelésükhöz tartozó eszközöket” – nyomatékosították a tájékoztatásban.

A csendőrség felhívást intézett a tiltakozás résztvevőihez, hogy legyenek együttműködőek, tartsák be az utasításokat és a rendvédelmi szervek által megjelölt útvonalon induljanak el a parlament udvarának kijárata felé.

AUR: csak azokat engedik ki az épületből, akik nem szavazzák meg a törvényt

FRISSÍTÉS 4 – Az újságírók megkérdezték az AUR-os törvényhozót, hogy bent fognak-e rekedni kedden a képviselők és szenátorok a parlament épületében. „Nem, azok, akik kiállnak a nép elé és közlik, hogy nem szavazzák meg az igazolvány bevezetését, kijöhetnek, velük nem lesz bajuk a románoknak, gondolom, meg is tapsolják őket” – fogalmazott a politikus az Agerpres beszámolója szerint.

A politikus szerint mintegy 15 ezer ember vonult utcára kedden a Covid-igazolvány bevezetése ellene tiltakozva, és közülük 2000-en AUR-tagok. Ezzel szemben a híradások több mint 1500, de legtöbb 2000 személy jelenlétéről számoltak be.

„Azt kérdik most tőlem a képviselők rémülten, hogy »George, mi most hol távozhatunk?« Hát előbb álljatok ki, jelentsétek ki, hogy nem szavazzátok meg a Covid-igazolványt, és akkor én majd megmutatom, hol távozhattok” – tette hozzá Simion.

Az egyik autó megrongálása kapcsán az AUR képviselője azt mondta, az egyik törvényhozó sofőrje ült benne, aki „bemutatta középső ujját a tüntetőknek”. Simion szerint „ez lázítás volt, nem kellett volna ezt tennie, az emberek így is feszültek, mert egyetlen törvényhozó sem jött ki tárgyalni velük” – mondta még. Közölte: az AUR folytatja a tiltakozásokat mindaddig, amíg a miniszterelnök bejelenti, hogy a kormány nem fogja felelősségvállalással elfogadni a Covid-igazolvány bevezetéséről szóló törvényt.

FRISSÍTÉS 5: A fővárosi csendőrség erősítést küldött a parlament környékére. „A fő cél az, hogy minden résztvevő számára biztosítsuk a szabad véleménynyilvánításhoz való jog gyakorlását biztonságos körülmények között, hogy megelőzzük az erőszakot és a feszültségek kiéleződését” – tájékoztatottak.

A csendőrség nyugalomra szólította fel a résztvevőket, és arra kérte őket, hogy tartsák tiszteletben a rendfenntartó erők ajánlásait, kerüljék az erőszakos megnyilvánulásokat. Ugyanakkor közölték, intézkedéseket hoznak a megmozdulás szervezői, illetve a törvényszegő résztvevők azonosítására és megbüntetésére.

A kormány elé vonul a tüntetők egy csoportja

A Digi24.ro beszámolója szerint George Simion parlamenti képviselő, a vírustagadó és nacinoalista AUR társelnöke, egyben a tüntetők egyik felbujtója „átvezényelte” a tiltakozók egy csoportják a kormány székhelyéül sozlgáló Victoria-palota elé, válaszul arra, hogy Nicolae Ciucă miniszterelnök felszólította a belügyminisztert, hogy a karhatalmi erők védjék meg az állami intézményeket.

Mintegy 700 tüntető indult el a kormány felé, a csendőrség pedig készenlétbe helyezkedett a Victoria-palotánál. 

Belépőkártyával jutottak be a parlament udvarára

A törvényhozás épületének udvarára kedden behatolt tiltakozókat autóval juttatták be parlamenti belépővel rendelkező személyek – közölte a belügyminisztérium. A tárca tájékoztatása szerint a tüntetők egy csoportja kedden 7 óra 30 perckor gyűlt össze a bukaresti Alkotmány tér környékén, ahonnan a parlament Izvor park felőli bejáratához vonultak. Ezzel párhuzamosan parlamenti belépővel rendelkező személyek autókkal mintegy 30 tiltakozót vittek be az udvarra, akik aztán csatlakoztak a már bent tartózkodó mintegy 20, szintén parlamenti belépővel rendelkező személyhez.

Az USR a belügyminiszter lemondását kéri

Lucian Bode belügyminiszter lemondását követeli a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), mert elégedetlen azzal, ahogyan a rendfenntartó szervek kezelték a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) által szervezett keddi tüntetést.

„Lucian Bode miniszternek le kell mondania. Az AUR tüntetése be volt jelentve, elfogadhatatlan, hogy váratlanul érintette a rendfenntartó szerveket” – olvasható az ellenzéki párt keddi közleményében. Az USR felrótta a belügyminiszternek, hogy a tüntetőknek sikerült átjutniuk a parlament kerítésén és gépkocsikat megrongálniuk, a csendőrök pedig nem akadályozták meg őket. „A tiltakozás miatt két nagykövet a parlament épületében rekedt, és a PSD–PNL-kormány miniszterei nem jöttek el a meghallgatásra, közölték, hogy online jelentkeznek be” – sorolták.

Az USR szerint nem ez az első alkalom, hogy a Lucian Bode belügyminiszter alárendeltségében működő rendfenntartó szervek nem látják el a feladatukat. „Múlt héten a rendőrök inkább azt választották, hogy Diana Şoşoacă szenátort védik, ahelyett, hogy a riportot készítő újságírók jogait védelmezték volna” – írták.

Dacian Cioloş: George Simion veszélyt jelent Romániára

Romániára veszélyes politikusnak tartja a Mentsétek meg Románia Szövetség (USR) elnöke George Simiont. Dacian Cioloş szerint a hatóságoknak gondoskodniuk kellett volna arról, hogy a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) civilizált körülmények között tüntessen.

Az USR elnöke a parlament épületénél tartott keddi AUR-demonstrációról foglalt állást a Facebook-oldalán. Kifejtette, hogy az országra veszélyes, felelőtlen, populista politikusnak tartja a tüntetést kezdeményező George Simiont. Úgy vélekedett, hogy az AUR társelnöke voltaképp a túlságosan gyenge állami intézmények kreálmánya. Szerinte a hatóságok kedden is kudarcot vallottak, mert hagyták elfajulni a parlamentnél szervezett tüntetést. „Az állam intézményei bebizonyították, hogy képtelenek védelmet és biztonságot nyújtani a polgároknak” – írta bejegyzésében.

Dacian Cioloş bírálta a csendőrséget és a belügyminisztériumot, amiért a rendvédelmi szervek „tétlenül asszisztáltak” a parlamentnél történt incidensekhez. Ugyanakkor azzal vádolta a kormányzó Nemzeti Liberális Pártot (PNL) és a Szociáldemokrata Pártot (PSD), hogy „a politikai hatalmuk megőrzése érdekében mindent megtesznek az USR által elkezdett reformok leállításáért”.

Cîțu: a tüntetők a lakosság egészségét veszélyeztetik

Florin Cîţu szenátusi házelnök kedden közölte: elkötelezettje a tüntetéshez való jog védelmének, de ezt a jogot szerinte békésen, alkotmányos keretek között szabad csak gyakorolni. A politikus a parlamentnél tartott keddi tiltakozásról foglalt állást a Facebook-oldalán. A Covid-igazolvány munkahelyi bevezetése elleni tüntetést a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) szervezte.

Bejegyzésében Florin Cîţu az épület udvarára behatoló tüntetőket önzőnek nevezte, mert szerinte a Covid-igazolvány ellen „erőszakosan és vandál módon” tiltakozva a lakosság egészségét veszélyeztetik. „Az oltás és a zöldigazolvány a leghatékonyabb fegyver a vírus ellen. (...) A véleményhez való jog Románia valamennyi polgárát megilleti, de az élethez való jog elsőbbséget élvez!” – szögezte le a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.

Pár százan tüntetnek a Győzelem téren

Néhány száz személy tiltakozik a kormány épülete előtt a Covid-igazolvány munkahelyi bevezetése ellen.

A tiltakozók a parlament épülete előtt tartott tüntetésről vonultak a Győzelem térre, útvonalukon a rendőrök korlátozták az autós forgalmat.

Cikkünk frissül.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?