A Covid-igazolvány bevezetése ellen tiltakozott a parlamentben az AUR

„Szabadságot Covid-igazolvány nélkül” feliratú transzparenst helyeztek el hétfőn a nacionalista és vírustagadó szólamokat gyakran megütő Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) képviselői az parlament alsóházának pulpitusa elé, George Simion, a párt társelnöke pedig kérte a törvényhozást, hogy vegyék le a napirendről a Covid-igazolvány bevezetéséről szóló tervezetet.

Simion azt mondta, a javaslat alkotmánysértő előírásokat tartalmaz. „Egy demokráciában ilyesminek nincs helye” – fogalmazott. Az AUR társelnöke szerint Marcel Ciolacu szociáldemokrata (PSD) pártelnök szorgalmazza, hogy a kormány vállaljon felelősséget a Covid-igazolvány bevezetéséről szóló törvényért. Simion hozzátette, „pénteken románok ezrei fognak tiltakozni a parlament épülete előtt a zöldigazolvány ellen”.

Az ülést vezető Daniel Suciu PSD-s képviselő rámutatott, a képviselőház plénuma nem tudja megvitatni a tervezetet, mert még nem kapta meg a szakbizottsági véleményezéseket, ezért nem bocsátotta szavazásra a tervezetnek a napirendről való levételére vonatkozó javaslatot. Az ülésvezető azt is megjegyezte, hogy a házszabály értelmében tilos transzparenseket, feliratos táblákat elhelyezni az ülésteremben parlamenti vita közben.A parlament erkélyére is kifüggesztették a transzparenst | Fotó: AUR Facebook-oldal

Megjelent az ülésen Diana Şoşoacă – volt AUR-os, jelenleg független – szenátor is, és bekiabálta a teremből, hogy sérül a véleménynyilvánításhoz való jog. Erre Suciu közölte vele, hogy szenátorként nem áll jogában felszólalni a képviselőház ülésén.

„Az ilyen megnyilvánulások a jólneveltség teljes hiányára utalnak" – mondta a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője, Iulian Bulai, miután az AUR képviselői a mikrofon elé helyezték el a transzparenst. Adrian Solomon PSD-s képviselő szintén felrótta, hogy akadályozzák a munkavégzésben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A képviselőház munkálatai végül csak azután folytatódtak, hogy az AUR képviselői levették a transzparenst.

Kapcsolódók

Kimaradt?