Források: 15 ezer lejes bírságot szabnak ki az AUR politikusaira a tüntetések miatt

Fejenként 15 ezer lejre bírságolják meg a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) két társelnökét George Simion és Claudiu Târziu parlamenti képviselőket, illetve a pártból kizárt Diana Șoșoacă szenátort a koronavírus-járvány miatt elrendelt intézkedések elleni tüntetéseken való közreműködésért – írta csendőrségi forrásokra hivatkozva a Digi24.ro.

Rajtuk kívül másik öt személyre rónak ki hasonló mértékű pénzbírságot, ők szintén aktívan részt vettek a szerda esti bukaresti megmozdulásokban is. A tüntetők többsége nem viselt védőmaszkot és az előírt biztonsági távolságot sem tartották be, nem beszélve arról, hogy a vészhelyzeti határozat szerint csak 100 fővel tarthatók tüntetések.George Simion

A tavaly decemberi választásokon általános megdöbbenésre mintegy 9 százalékos eredménnyel a parlamentbe jutott ultranacionalsta AUR vezetői azt állították, hogy nem ők szervezték az egész országra kiterjedt tüntetéshullámot, de egyetértenek a kijárási tilalom és a maszkviselés ellen tiltakozókkal, iletve megérteik a boltzárak miatt elégedetlenkedőket. Simionék részt is vettek a megmozdulásokon, sőt a közösségi oldalakon másokat is buzdítottak a tüntetőkhöz való csatlakozásra.

A szerdai már a negyedik nap volt, amikor a korlátozások miatt utcára vonultak egyesek. A csendőrség szerint hétfőn mintegy 31 ezren tüntettek az ország nagyobb városaiban, de kedden már csökkent a résztvevők száma, szerdán pedig még kevesebben voltak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?