AUR-os szenátor: nem mi szerveztük a tüntetéseket

Claudiu Târziu szenátor, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) társelnöke szerdán úgy nyilatkozott, hogy nem az AUR szervezte az elmúlt napok tüntetéseit, de egyetért velük és részt is vesz azokon, hogy őrködjön az állampolgári jogok betartása fölött.

„Nem mi szerveztük a tüntetéseket, de támogatjuk, nem mi vagyunk a szervezők, de vigyázunk, hogy tiszteletben tartsák az emberek jogait és joguk legyen a tiltakozáshoz. Nem mi vagyunk a szervezők, de ott vagyunk, hogy közméltóságként megbizonyosodjunk a dolgok békés lefolyása felől. Jogunk van ehhez. (...) Amikor az USR ment ki az utcára, őket megtapsolták, megölelték, ünnepelték. (...) Ma, amikor mi megyünk utcára, minket szitokszókkal illetnek. Miért, mi változott? Semmi” – nyilatkozta Târziu szerdai sajtótájékoztatóján.

Az AUR szenátora Lucian Bode belügyminiszternek is üzent, aki úgy vélekedett, hogy neki és kollégáinak „nincs keresnivalójuk” a tüntetésen. „Azt akarod mondani, hogy az AUR törvényhozói közönséges bűnözők, huligánok, akik megrohamozzák a minisztériumodat? Ők a román állam közméltóságai, és státusuknál fogva joguk van felelősségre vonni téged. Mi gyakoroljuk a parlamenti ellenőrzést a végrehajtó hatalom fölött” – üzente Târziu a belügyminiszternek.

George Simion képviselő, az AUR másik társelnöke ennek kapcsán kijelentette, hogy több pártbéli törvényhozó kollégájuk tárgyal a belügyi tárca vezetőjével annak érdekében, hogy „vessen véget a csendőrség visszaéléseinek”, amelyeket az elmúlt este folyamán több településen is megtapasztaltak.

Simion ugyanakkor úgy vélekedett, az AUR azért vált a bírálatok célpontjává az utóbbi időben, mert „merte” támogatni Klaus Iohannis elnök tisztségből való felfüggesztését. Szerinte jelen pillanatban az AUR az egyetlen ellenzéki párt az országban, ezért az államfő lejárató kampányt indított ellene.

„Ez egy harc köztünk és Iohannis között, aki semmit sem ért a román állampolgárok követeléseiből, aki semmit sem értett meg ebből a járványból, és akit azért nem bírál a közvélemény, mert sízésre buzdította az embereket. A sízés nem tartozik az alapvető emberi jogok közé, a tiltakozáshoz való jogot ellenben az alkotmány szavatolja” – fogalmazott Simion egy szerdai sajtótájékoztatón.

(Címlapfotó forrása: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?