Csendőrség: „békés megmozdulás volt, urai voltunk a helyzetnek”

Fotó: AgerpresA csendőrök végig megfigyelés alatt tartották a szenátus udvarára kedden behatolt tüntetőket, incidensek nem történtek - nyilatkozta a bukaresti csendőrség vezetője, aki szerint békés volt a Covid-igazolvány elleni megmozdulás, és a rendvédelmi szervek urai voltak a helyzetnek.

Cătălin Stegăroiu hangsúlyozta, a tüntetést „az egyik parlamenti alakulat” szervezte és bonyolította le több civil szervezet támogatásával, de nem jelentették be előzetesen, amit „sajnálatosnak” nevezett. A parancsnok szerint a csendőrkordon azért hátrált néhány métert, hogy ne sérüljön meg senki, de állandó megfigyelés alatt tartották azt a 200-300 személyt, aki így bejutott az udvarra, incidensek nem történtek. Később a rendvédelmi szervek utasítására el is hagyták az udvart - nyomatékosította.

A fővárosi csendőrség szerint folyamatban van a tüntetők azonosítása és a bizonyítékgyűjtés, és meg fogják bírságolni a törvényszegőket.

Cătălin Stegăroiu azt is elmondta, hogy a csendőrkordonra gyakorolt nyomás miatt véletlenül megnyomódott az egyik könnygázspray feje, de ez elszigetelt eset volt, nincs tudomása arról, hogy sérülés történt volna emiatt.

Újságírói kérdésre válaszolva leszögezte, több száz csendőrt vezényeltek ki a helyszínre, és végig urai voltak a helyzetnek, higgadtan kezelték az eseményeket, így senki nem sérült meg sem a tüntetők, sem a csendőrök közül.

A képviselőház udvarán tiltakozó 50 fős csoportról azt mondta, ezt a megmozdulást szervező parlamenti párt törvényhozóinak kabinetjében dolgozó személyek alkották, akiknek egy részét képviselők és szenátorok vitték be az udvarra autóval.

Kedd reggel a Románok Egyesüléséért Szövetség több törvényhozója és szimpatizánsa a parlament előtt tiltakozott a Covid-igazolvány bevezetése és a járvány miatti korlátozó intézkedések ellen.

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?