Hatalmasra hizlalták az elszállt árak az állami energetikai cégek profitját

A Hidroelectrica, a Romgaz, a Nuclearelectrica nyereségének jelentős része az államkasszában köt ki.

Rekordértékű nyereséget ért el 2021-ben a vízerőműveket működtető Hidroelectrica. Az Országos Cégnyilvántartó (ONRC) adatai szerint az állami vállalat profitja 3 milliárd lej volt, 76,3 százalékkal több, mint 2020-ban. Ennek a magyarázata az, hogy míg a vízerőművek üzemeltetési költségei lényegében változatlanok maradtak, addig a villanyáram ára az egekbe szökött. 2021 folyamán a Hidroelectrica átlagban 57,5 százalékkal drágábban értékesítette a villanyáramot, mint 2020-ban.Rengeteg pénzt termeltek a vízerőművek | Fotó: Hidroelectrica

A második legnyereségesebb állami cég a Romgaz volt, mely szintén a magas energiaárakból profitált. Az első számú hazai gázkitermelő 1,96 milliárd lejes nyereséget ért el tavaly. Egy évvel korábban a 70 százalékban állami tulajdonban levő vállalat profitja 1,27 milliárd lej volt.

A Nuclearelectrica számára is jó év volt a tavalyi, a nyereség kevéssel meghaladta az 1 milliárd lejt. A cernavodai atomerőművet működtető vállalat idén még jobb eredményt fog elérni, az első negyedévben ugyanis 818 millió lej profitot termelt, ami három és félszerese a tavalyinak.

Tavaly az Oltchim is legnyereségesebb állami vállalatok között volt, annak ellenére, hogy csődöt jelentett. Ennek a magyarázata az, hogy a cég tulajdonában levő, Râmnicu Vâlcea városában található vegyipari gyárat sikerült értékesíteni. Az Oltchim 1,7 milliárd lejes nyereségét az üzem vételára adja.

Kapcsolódók

Kimaradt?