Silcotub: leállítottak egy beruházást a méregdrága energia miatt

Tárgyaltak a hatóságokkal az energetikai válságról, eredmény nélkül.

A termelési kapacitás növelését célzó, 45 millió dolláros beruházásra készült idén Szilágy megye legnagyobb vállalata, a zilahi TenarisSilcotub. A cégvezetés azonban, az energia rohamos drágulása miatt elhalasztotta a fejlesztést.   Olcsóbb az amerikai acél, mint az erdélyi | Fotó: Facebook/TenarisSilcotub

„240 dollár/MWh-s elektromos energia árnál nincs értelme befektetni Romániában vagy Európában. Ugyanakkor meg kellene fontolnunk, hogy hosszú távon létezhet-e erős gazdaság olyan ágazatok nélkül, mint az acél, a cement, az üveg, a cellulóz, a papír vagy a műtrágya. Ezek a nagy energiaigényű iparágak hatnak a teljes gazdaságra, ha pedig eltűnnek, az negatív láncreakciót indít el” – nyilatkozta a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak Mihaela Popescu, a TenarisSilcotub elnöke.

2021 jó év volt a TenarisSilcotub számára. A zilahi vállalat 2,7 milliárd lejes árbevételt ért el, 600 ezer tonna acélt, s 200 ezer tonna hegesztésmentes acélcsövet állított elő. A termelés körülbelül 60 százalékát az Amerikai Egyesült Államokba és Ázsiába exportálják, 30 százalékát pedig az Európai Unióba. A szilágysági üzem termékeinek fő vásárlója a kőolaj- és a földgázipar.

A kitűnő tavalyi eredmények ellenére a cégvezetés egyáltalán nem optimista a közeljövő kilátásait illetően. „A harmadik negyedévben kezdődött az energiaárak emelkedése, ami jelenleg is jelentős negatív hatással bír. Tárgyaltunk a hatóságokkal a sajátos helyzetünkről, sz energetikai krízis várható hosszútávú hatásáról, de semmilyen konkrét eredménnyel nem járt. A vad áremelkedés, hatszoros a gáz és négyszeres a villanyáram esetében, nagyon lerontotta a versenyképességünket” – mondja a TenarisSilcotub első embere.

Mostanra az a teljesen abszurd helyzet állt elő, hogy az USA-ban olcsóbban lehet acélt gyártani, mint Romániában. „Az Európai Unió esetében azt tapasztaljuk, hogy bár a szabadpiacnak és az összekapcsolódásnak szintbe kellene hozniuk az árakat, egyes országokban az ipart különleges árakkal támogatják, ami kivételezett helyzetet biztosít nekik, s megváltoztathatja az európai termelők piaci részesedését” – nyilatkozta Mihaela Popescu.

A világ vezető acélcső gyártójának számító, argentin Tenaris zilahi gyárában 1 700 fő dolgozik.

Kapcsolódók

Kimaradt?