Milliárdokkal tartozik a kormány az energiaszolgáltatóknak

Április 30-ig 4 milliárd lejt kellett volna kifizetni az szolgáltatóknak az árplafon és a számlakompenzáció fejében, de csak 1,2 milliárdot kaptak.

Április végéig lett volna köteles megtéríteni a kormány a gáz- és az áramszolgáltatóknak a tavaly ősszel bevezetett árplafon és a számlák részleges kompenzálása miatti veszteségeket. Amint arra az ágazati vállalkozók és szakemberek számítottak, ez csak részben történt meg, az állam hatalmas összeggel tartozik az érintett cégeknek.A szolgáltatókon csattan az ostor | Fotó: Szász István Szilárd

A kormány mostanáig a szolgáltatóknak járó kb. 4 milliárd lejnek kevesebb mint 30 százalékát, hozzávetőleg 1,2 milliárdot utalt át, tehát 2,8 milliárd lej kifizetésével van elmaradva, állítja Daniela Dărăban, az energiaszolgáltatókat tömörítő szervezet (ACUE) ügyvezető igazgatója.

Románia azon kevés ország egyike volt, melyek nem az energiafogyasztást terhelő adókat csökkentették, ami közvetlenül kihatott volna a költségvetésre, a bevételek csökkenésén keresztül, mondja Daniela Dărăban. „Románia egy árplafonból és kompenzációból álló csomagot fogadott el, aminek a költségvetésre gyakorolt hatása közvetett.  Az állam hagyta, hogy a teljes nyomás a szolgáltatókra nehezedjen. Mi alkalmaztuk az intézkedéseket, a román állam azonban a nekünk járó összegnek a 30 százalékát sem fizette ki. (…) Ez a késés nehezen megmagyarázható. Öt hónap után a bürokrácia már nem magyarázat. Ha úgy döntöttél, hogy meghozod ezeket az intézkedéseket, vállald a következményeit” – nyilatkozta az ACUE ügyvezető igazgatója.

Az economedia.ro szakportál megkeresésére Dan Drăgan energiaügyi államtitkár lényegében mellébeszélt, azt mondta, hogy a kormány erőfeszítéseket tesz, s a novemberi és decemberi szolgáltatások fejében 120 cégnek utalt át mostanáig pénzt. Az államtitkár ezzel elismerte, hogy januárra, februárra és márciusra még egy huncut vasat, annyit sem kaptak a szolgáltatók.

Kapcsolódók

Kimaradt?